28 Φεβρουαρίου 2014

Δημοσκόπηση για το Ελληνικό: "Ναι" στην αξιοποίηση από 9 στους 10 κατοίκους Ν. Προαστίων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μπορεί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γειτονικών με το Ελληνικό Δήμων, να προκρίνουν τη «μηδενική» λύση για την αξιοποίηση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου συμφωνούν με την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB Hellas τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου σε δείγμα κατοίκων των όμορων στο Ελληνικό συνοικιών.

Επίσης, από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 95,7% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η αξιοποίηση έχει καθυστερήσει, με το 100% όσων συμφωνούν με τη συγκεκριμένη παραδοχή να είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Όπως και ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα της MRB Hellas θεωρεί ότι οι αντιδράσεις κατά του έργου ανάπλασης της έκτασης εξυπηρετούν σκοπιμότητες και δεν είναι βάσιμες.

Συμφωνούν με την ανάπλαση 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, το 85,4% του συνόλου των ερωτηθέντων συμφωνούν με την αξιοποίηση του ακινήτου, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται στο 94,2% στις ηλικίες 18-24 ετών. Αντίθετα, μόλις το 13,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα διαφωνούν, μέγεθος που αυξάνεται στην ηλικιακή κατηγορία των 45-54 χρόνων.

Από ποιους δήμους προέρχονται οι υπέρμαχοι της αξιοποίησης;

Από το Παλαιό Φάληρο (89%), το Ελληνικό-Αργυρούπολη (86%), την Γλυφάδα (88,5%), τον Άλιμο (82,3%) και την Ηλιούπολη (80%).

Παράλληλα, το 84,5% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση θα πρέπει να κινείται σε δύο κατευθύνσεις: α) Ένα μεγάλο μέρος της έκτασης να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου με αθλοπαιδιές και άλλες χρήσεις για το κοινό, καθώς και να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο β) ένα μέρος να δοθεί για διάφορες άλλες αναπτύσεις με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι την άποψη αυτή ασπάζονται διαφορετικά σε ποσοστό της τάξης του 87% άτομα που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, δηλαδή από 18-24, 35-44 και 65 και άνω ετών.

Εξίσου εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι οι κάτοικοι του Ελληνικού-Αργυρούπολης, δηλαδή του κοντινότερου στην προς αξιοποίηση έκταση Δήμου, συμφωνούν με την ανάπλαση της έκτασης στις παραπάνω δύο κατευθύνσεις σε ποσοστό 91,8%.

Οφέλη 

Ποιες είναι οι θετικές συνέπεις που θα φέρει η αξιοποίηση, κατά τη γνώμη των ερωτηθέντων κατοίκων;

-Το 93,8% εκτιμά ότι το «λίφτινγκ» του ακινήτου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της επένδυσης.

-το 86% αναφέρει ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιοχών που γειτνιάζουν με το ακίνητο

-το 85,4% υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας

-το 84,6 εκτιμά ότι θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη

-το 83,9% «βλέπει» αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων σε όμορες της επένδυσης περιοχές

-το 81,1% εκτιμά ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή της Αθήνας συνολικά

Επίσης, το 53,7% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι περισσότεροι ωφελημένοι από την αξιοποίηση είναι οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών του Δήμου (όπου βρίσκεται το Ελληνικό), ενώ το 26% αυτών εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις/επαγγελματίες των πέριξ της έκτασης περιοχών θα ωφεληθούν ως επί το πλείστον. Περίπου δύο στους 10 εκτιμούν ότι θα οφεληθεί η Αθήνα συνολικά, οι επενδυτές και το ελληνικό κράτος.

Αντιδράσεις 

Πόσο συμφωνούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάτοικοι των γειτονικών του Ελληνικού περιοχών με την άποψη πως «όταν σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πολύ μεγάλο έργο σε μία πόλη είναι αναπόφευκτο να δημιουργούνται κάποιες αντιδράσεις (π.χ. πολεοδομικού, περιβαλλοντικού τύπου κλπ), οι οποίες όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται εμπόδιο για την συνολική αξιοποίηση και πορεία του έργου»;

Το 70,8% συμφωνεί, ενώ το 25,8% θεωρεί διαφωνεί, θεωρώντας ότι οι αντιδράσεις πρέπει να «αναχαιτίζουν» την πρόοδο του έργου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 77% του συνόλου των ερωτηθέντων -που συμφωνεί με την άποψη ότι οι αντιδράσεις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο προέρχονται από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ένα ακόμη από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα σχετίζεται με την «ανάγνωση» των αντιδράσεων από την κοινή γνώμη. Έτσι, το 45,9% των ερωτηθέντων διακρίνει ότι οι αντιδράσεις, που υπάρχουν από διάφορες πλευρές, αποσκοπούν σε προσωπικά οφέλη, ενώ το 15,5% αυτών εκτιμά ότι δεν είναι βάσιμες. Μόλις τρεις στους 10 εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις είναι βάσιμες.

Πώς να αξιοποιηθεί το Ελληνικό 

Πώς θα έπρεπε, κατά τη γνώμη, των ερωτηθέντων να αξιοποιηθεί το Ελληνικό;

Σχεδόν έξι στους 10 (58,6%) των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να γίνει πάρκο και το υπόλοιπο ακίνητο να αναπτυχθεί με εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, γραφεία κτλ. Παράλληλα, τρεις στους 10 αναφέρουν ότι το Ελληνικό θα πρέπει να γίνει πάρκο, ενώ μόλις το 8,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου και στην υπόλοιπη έκταση να υλοποιηθούν κατοικίες.

Τέλος, το 95,7% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι το κράτος έχει καθυστερήσει την αξιοποίηση του ακινήτου. Άξιο συζήτησης είναι ότι το σύνολο των νέων 18-24 χρόνων αναφέρουν ότι έχει καθυστερήσει το έργο ανάπλασης.

dimitris.delevegos@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr