03 Φεβρουαρίου 2014

Πως άκουσε η Αθήνα τις γερμανικές «φωνές» για νέο δάνειο – Θετικοί δηλώνουν στο υπουργείο Οικονομικών

«Είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο, εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, με φόντο τις δηλώσεις και τις πληροφορίες που έρχονται τα τελευταία 24ωρα από το Βερολίνο για τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό «κενό» του ελληνικού προγράμματος.

Στη πραγματικότητα αυτό που υπονόησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος είναι ότι η Αθήνα δεν θα πει όχι σε νέα χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το νέο δάνειο δεν θα συνοδεύεται από νέους σκληρούς όρους (περικοπές μισθών- συντάξεων, αυξήσεις φόρων), που οδηγούν συνειρμικά στην έννοια του Μνημονίου.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι όλα τα εσωτερικά γερμανικά έγγραφα που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες επισημαίνουν την ανάγκη μεγαλύτερης προσαρμογής σε όρους μεταρρυθμίσεων, είναι προφανές ότι το Βερολίνο δεν θα δώσει ένα νέο δάνειο μόνο με τις... ευχές του, αλλά θα απαιτήσει τη τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, αφού αρκούν τα υπόλοιπα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα ομόλογα που θα εκδώσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και πάνω από όλα τα οφέλη που θα προκύψουν από τα νέα μέτρα «ανακούφισης» του Χρέους.

Στόχος είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα ακόμα και από την υποψία δημοσιονομικής εποπτείας με όρους Μνημονίου (Τρόικα), ενώ όπως υποστηρίζουν συχνά- πυκνά κυβερνητικά στελέχη, η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ έως το πρώτο τρίμηνο του 2016 δεν συνεπάγεται τη συνέχιση της διαδικασίας ελέγχου, όπως αυτός γίνεται από τον Μάιο του 2010 και μετά.

Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr