14 Φεβρουαρίου 2014

Νέα μελέτη «αθωώνει» τα κινητά τηλέφωνα

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εκείνων που έχουν γίνει για να διαπιστωθεί αν και σε τι επίπεδο υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Η νέα μελέτη έγινε για λογαριασμό της Βρετανικής κυβέρνησης και εταιριών τηλεπικοινωνίας και διήρκεσε 11 έτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν βρήκαν καμία σύνδεση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων με κάποια παρενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ολα τα ευρήματα

Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στη Βρετανία για τη σχέση της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας με την ανθρώπινη υγεία. Ένα πεδίο μόνιμου φόβου αλλά και αντιπαράθεσης είναι η έκθεση στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Οι εκπομπές ραδιοκυμάτων από τις κεραίες έχουν «κατηγορηθεί» για πρόκληση σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν καταγγελίες για πρόκληση επιπλοκών σε εγκύους αλλά και παιδικής λευχαιμίας. Η νέα μελέτη αναφέρει ότι τέτοια ευρήματα δεν έκαναν την εμφάνιση τους όπως επίσης δεν υπήρξε κάποιο εύρημα για οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση ή επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων γενικότερα.

Πριν από μία εβδομάδα παρουσιάστηκε μια ακόμη μεγάλη μελέτη με το ίδιο αντικείμενο και το ίδιο αποτέλεσμα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν το ιστορικό 16,5 χιλιάδων παιδιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαβίωση κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Το 2011 παρουσιάστηκε μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο για τις πιθανές επιπτώσεις από την έκθεση σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ειδικά για την πρόκληση καρκίνου. Τα ευρήματα της μελέτης ήταν παρόμοια με αυτά των δύο νεότερων μελετών. Δεν εντοπίστηκε δηλαδή καμία σύνδεση ανάμεσα στις κεραίες και τον καρκίνο. Το 2012 δημοσιεύτηκε μια επίσης μεγάλη μελέτη η οποία δεν εντόπισε ευρήματα που να συνδέουν την τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi) με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ειδικότερα με την πρόκληση καρκίνου.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ