Με μεγάλη ένταση διεξήχθη η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚογενούς Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου, προκάλεσε θύελλα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, αντέδρασε έντονα και κατά την ομιλία του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ενδεχόμενη τελική επιλογή πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο και την κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται εκτός αποφάσεων του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στον λαό».
Ωστόσο, όση ώρα μιλούσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε έντονους διαλόγους και αντιπαράθεση με κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Αργότερα, μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η απόφαση για τις υποψηφιότητες έχει ληφθεί από τον Οκτώβριο και πως το κόμμα σεβάστηκε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες και ότι έπρεπε κάποια στιγμή να αποφασίσει ποιους θα προτείνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος τόνιζε πως «πρέπει να σταματήσουν τα φαινόμενα δυσανεξίας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όρους πλειοψηφίας και εκλογικής νίκης και σταθερότητας».
Η συνεδρίαση, πάντως, είχε πολύ μεγάλη ένταση, ενώ δεν έλειψαν και οι ειρωνείες προς την πλευρά Λαφαζάνη από σημαντικά στελέχη.
Ωστόσο, η ένταση είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα, καθώς, τα στελέχη και οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, έθεσαν ζήτημα «νομιμότητας» αναφορικά με την υποψηφιότητα Βουδούρη εξηγώντας πως η εν λόγω υποψηφιότητα ξεπερνάει τα όρια των συμμαχιών, που προβλέπει η πολιτική απόφαση του συνεδρίου.
Για το λόγο αυτό, αλλά και για τις ενστάσεις που υπήρξαν προς το πρόσωπο του Θόδωρου Καρυπίδη για τη Δυτική Μακεδονία, υπήρξε η πρόταση για «προψηφοφορία» για το αν τα ονόματα θα ψηφιστούν μαζί ή μεμονωμένα.
Αμφισβήτιση και επί της ουσίας -Τι είπε ο Λαφαζάνης για το χρέος και το Μνημόνιο
Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών - οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή, ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος στο κόμμα, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στον απόηχο των δηλώσεων του Γιώργου Σταθάκη για 5% επαχθές χρέος και του Γιάννη Μηλιού για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ο βουλευτής ζήτησε διαρκή ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, και προειδοποίησε ότι «ο κυβερνητισμός και η απορρόφηση από το κράτος και το σύστημα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».
Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι το χρέος «είναι άδικο, βαθύτατα ταξικό, δεν είχε παραγωγικό προσανατολισμό και κυρίως σήμερα δεν είναι βιώσιμο, εκτός και αν εξοντώσουμε τον ελληνικό λαό. Η προσωπική μου θέση είναι η συνολική διαγραφή του χρέους. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άνευ όρων διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αν χρειαστεί και μονομερώς, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει.
»Γι' αυτό ισχυρίζομαι ότι οι θέσεις για διαγραφή μόνο κάποιου μέρους του χρέους, οι αυθαίρετες εκτιμήσεις ότι το απεχθές χρέος είναι, τάχα, μόλις 5% και οι δεσμεύσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις οποίες εκφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ατελέσφορες και βαθιά λαθεμένες, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ τουλάχιστον ατυχής» συμπληρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνει ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να ξεκινήσει άμεσα, τολμηρά, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ταχύτατα και αποφασιστικά, με την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, τη διαγραφή του κρατικού χρέους, τη γενναία ρύθμιση των προβληματικών ιδιωτικών χρεών έως τη διαγραφή τους για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας και βεβαίως, πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα, την αναζήτηση ενός μεγάλου κύματος ευνοϊκής ρευστότητας που θα στηρίξει ένα ευρύ παραγωγικό επενδυτικό πρόγραμμα.
»Τα περί συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ αποτελούν μια μεγάλη παγίδα για την Αριστερά και ενδεχομένως τέτοια άθλια σενάρια να ενισχυθούν αν φύγει από τη μέση το δίδυμο Σαμαρά και Βενιζέλου. Για τη χώρα και για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν απαντήσεις που θα συμπεριλαμβάνουν την Κεντροαριστερά ή την Κεντροδεξιά» προσθέτει.
Θέλει και ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα χρειαστεί «μια ικανή δέσμη μέσων ενημέρωσης που θα ενημερώνουν αντικειμενικά για το έργο και τις προσπάθειές της». «Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπάρξει μια ικανή δέσμη μέσων ενημέρωσης που θα ενημερώνουν αντικειμενικά για το έργο και τις προσπάθειές της. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αν μείνει μόνη μέσα σε μια θάλασσα εχθρικών ΜΜΕ, θα πνιγεί» δηλώνει χαρακτηριστικά.