27 Φεβρουαρίου 2014

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ (και) στην Πάτρα-Το χρίσμα στον εκλεκτό του Τσίπρα προκαλεί αντιδράσεις

Τριγμούς στην οργάνωση Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Δήμο Πατρέων. Οπως φαίνεται, θα υποστηριχθεί τελικά ο γραμματέας της οργάνωσης Κώστας Σπαρτινός ο οποίος επικράτησε σε εσωκομματική ψηφοφορία του συνδικαλιστή γιατρού Τάκη Γεωργακόπουλου και της καθηγήτριας Ηρας Κουρή.
Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, αφού στελέχη του κόμματος στην Αχαΐα υποστηρίζουν ότι ο Κ. Σπαρτινός, που προέρχεται από τον Συνασπισμό, είχε εξ αρχής την έγκριση του Αλ. Τσίπρα.

Στην κούρσα για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας είχε παίξει πολύ δυνατά ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πατούχας - μάλιστα πριν από περίπου δέκα ημέρες την υποψηφιότητά του προέκρινε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας. Ο κ. Πατούχας, που δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε έρθει δεύτερος σε εκλογική διαδικασία στη δημοτική παράταξη του κόμματος, όπου πρώτος είχε εκλεγεί ο Γιάννης Λάμπρου και τρίτος ο Τάκης Γεωργακόπουλος. Ακολούθησαν πολύωρες συνεδριάσεις της Νομαρχιακής. Τελικά, στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία που ακολούθησε με ψηφοφορία των μελών, ο κ. Λάμπρου αποσύρθηκε, αλλά έθεσε υποψηφιότητα ο Κώστας Σπαρτινός που ήρθε πρώτος.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Δυστοκία διαπιστώνεται, όμως, στην επιλογή υποψηφίου δημάρχου και με το ΠαΣοΚ στην Πάτρα. Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, η συζήτηση για τον υποψήφιο είναι ανοιχτή μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Το ενδεχόμενο στήριξης του νυν δημάρχου Γιάννη Δημαρά δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στις επιλογές. Ο Γιάννης Δημαράς, αν και προέρχεται από το ΠαΣοΚ, εξελέγη δήμαρχος ως αντάρτης. Τώρα στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ.

Η επιλογή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα γίνει μεταξύ των πρώην αντιδημάρχων Δημήτρη Πεφάνη, Αλέξη Σκαρμέα, Νίκου Τζανάκου και του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Τις τελευταίες ημέρες στη συζήτηση, έπειτα από προτάσεις στελεχών του κόμματος, έχει μπει και το όνομα του Γιάννη Κασίμη, πρώην αντιδημάρχου Πατρέων.