03 Φεβρουαρίου 2014

Κροίσος με αμύθητη περιουσία ο Ζήγρας

Εξηγήσεις στους Ελβετούς ανακριτές έδωσε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου
Εξηγήσεις για λογαριασμούς και off shore εταιρίες που μέχρι τώρα, όπως ισχυρίζεται, δεν γνώριζε ότι υπάρχουν παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται ως δικαιούχος έδωσε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας σε εκπροσώπους της ελβετικής δικαιοσύνης.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ελβετοί έχουν στα χέρια τους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Νίκος Ζήγρας , εμφανίζεται ως κροίσος με αμύθητη περιουσία αλλά και ως σύζυγος της Βίκυς Σταμάτη! Μάλιστα, η Βίκυ Σταμάτη, φέρεται ως σύζυγος- συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό του Νίκου Ζήγρα....

Σύμφωνα με τον συνήγορο κ. Γκαρίπη ο πελάτης του «αγνοούσε τα νέα στοιχεία. Ο Νίκος Ζήγρας έμαθε ότι σύμφωνα με εμπιστευτικά αρχεία ήταν μεγάλος βιομήχανος με καταθέσεις σε όλο τον κόσμο. Εμφανίστηκε ως ένας κροίσος με ιδιότητες που δεν είχε». Ο Νίκος Ζήγρας στις πολύωρες εξηγήσεις του έδωσε στις ελβετικές αρχές όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση ήταν σε θέση να γνωρίζουν την προέλευση των χρημάτων και θέτοντας ως αίτημα την επιστροφή των χρημάτων που έχουν βρεθεί στο όνομα του».

Για το κρίσιμο ζήτημα, της επιστροφής των χρημάτων, ρωτήθηκε και ο ελβετός εισαγγελέας Urs Koehli ο οποίος είπε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Ωστόσο, η επιστροφή των χρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση αφού θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία από τον υπουργό Δικαιοσύνης προς τον ομόλογό του Ελβετό και στη καλύτερη περίπτωση να επιστρέψουν μόλις τα μισά από τα χρήματα που έχουν «μπλοκάρει» στην Ελβετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα στην Morgan Stanley , φέρονται να πέρασαν μίζες σχεδόν 19 εκατομμυρίων…

Οι ερωτήσεις:

Η εξέταση του Νίκου Ζήγρα, που είναι εκ των κατηγορουμένων και στην Ελβετική Δικαιοσύνη, έγινε στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής που εστάλη από τις ελβετικές αρχές στις 17 Απριλίου 2013 και αφορά έρευνα των ελβετικών αρχών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με εμπλοκή 9 προσώπων και «ελληνικού ενδιαφέροντος», μεταξύ των οποίων ο Ζήγρας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η αδελφή της πρώην συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου αλλά και Έλληνας υπάλληλος του ελβετικού υποκαταστήματος της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ερωτηματολόγιο που απέστειλαν οι Ελβετοί στις ελληνικές αρχές, στο οποίο διευκρινίζεται ότι η έρευνά τους αφορά «την προέλευση χρημάτων δωροδοκίας με εμπλοκή υπαλλήλου ελβετικής τράπεζας», μεταξύ άλλων οι Ελβετοί ζήτησαν απαντήσεις σχετικά:

Με ποιες τράπεζες διατηρούσε σχέσεις ο Ν. Ζήγρας και με ποιους εμφανιζόμενους καΖήγρας και με ποιους εμφανιζόμενους και πραγματικούς οικονομικούς δικαιούχους

Ποιες σχέσεις είχε συνάψει με τράπεζες, κατ’ εντολή τρίτων, ποιος έδινε την εντολή και ποιος ήταν ο πραγματικός δικαιούχους

Ποιος άνοιξε λογαριασμούς στη Morgan Stanley, που είναι στο όνομα του Ζήγρα, εάν είναι ο ίδιος πραγματικός δικαιούχος, εάν όχι ποιος είναι ο πραγματικός, ποιος ελάμβανε αποφάσεις και ποιος ο σκοπός της δημιουργίας των λογαριασμών.

Ζήτησαν, επίσης, διευκρινίσεις για δύο λογαριασμούς στη Morgan Stanley στους οποίους μεταξύ 2000-2001 πιστώθηκαν επιταγές συνολικού ποσού 29.404.000 ελβετικών φράγκων, ποσό για το οποίο επιβαρύνθηκε λογαριασμός του κατηγορούμενου στην υπόθεση των Tor M1 επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ στην Credit Agricole.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν κατά πόσο ο εμπλεκόμενος Έλληνας υπάλληλος της Morgan Stanley γνώριζε εάν ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των σχέσεων με ελβετικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι εκπρόσωποι της ελβετικής δικαιοσύνης θα λάβουν αύριο καταθέσεις, και πάλι παρουσία των Ελλήνων ανακριτών Γαβριήλ Μαλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, από τον Άκη Τσοχατζόπουλο ενώ αντίστοιχα έχουν ζητήσει να εξετάσουν μεθαύριο τη σύζυγο του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη.