Της Δήμητρας Καδδά
Ως πολιτικό ανάχωμα στα μέτρα –έστω και... ήπια– που πρέπει να έρθουν προ των εκλογών αλλά και ως επιχείρημα προς την τρόικα η κυβέρνηση, με επίκεντρο το ΥΠΟΙΚ, έχει ήδη ξεκινήσει ένα επικοινωνιακό «λίφτινγκ» για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας.
Η «επιχείρηση» ξεκίνησε με πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους κυβερνητικές πηγές και δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, και συνεχίζεται με τις ανακοινώσεις του ΙΟΒΕ περί συγκρατημένης ανόδου του κλίματος, την αναστροφή του δείκτη μεταποίησης, αλλά και την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων.
Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας δίδει ιδιαίτερη σημασία στο «χτίσιμο» θετικού κλίματος ως (από μόνο του) ένα ακόμη εργαλείο αναστροφής της κατάστασης και τόνωσης της ψυχολογίας μεταξύ καταναλωτών, επιχειρηματικού κόσμου και πιθανών επενδυτών. Άλλωστε, θυμίζουν αρμόδια στελέχη, ήταν ο «πρωτεργάτης» της αντίστοιχης, επιτυχημένης τότε, προσπάθειας του 1998 για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ από τη θέση του ως πρόεδρος του ΣΟΕ.
Αλλά και ο κυβερνητικός σχηματισμός των 153 βουλευτών έχει «ανάγκη» -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- από «αντίβαρο» για να αντέξει (με ανεκτές απώλειες στις εκλογές) τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, με την τρόικα να μην έχει ακόμη «κλείσει» το ραντεβού για την επιστροφή της στην Αθήνα.
Τα καλά «νέα» αναμένεται να συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες και με το συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονήσει ο ΙΟΒΕ για την Ελλάδα του 2020, ανακοινώσεις για επενδυτικές συμφωνίες και έργα, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδοτήσεις και στήριξη ανέργων από το νέο ΕΣΠΑ και –φυσικά– τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος «έκπληξη».
Οι ενστάσεις
Ωστόσο, υπάρχουν κυβερνητικές πηγές αλλά και οικονομολόγοι που εκφράζουν ενστάσεις για την δυναμική της οικονομίας. Τις εντοπίζουν στην ανασφάλεια που προκάλεσαν και προκαλούν οι δανειστές με τις δηλώσεις τους αλλά και με την μη συμφωνία με τρόικα καθώς και στην ασφυξία από τον πακτωλό 71 δισ. ευρώ περικοπών – φόρων (63 δισ. ευρώ εντός μνημονίου και άλλα 8 δισ. ευρώ το 2010 προ μνημονίου).
* Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πλέον και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και πολλά στελέχη «ψιθυρίζουν» όλο και... πιο δυνατά ποσά «έκπληξη». Ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επισημαίνει με νόημα «δεν έχουμε καταλήξει», επισημαίνοντας ότι παραμένει πολύ πιθανό το σενάριο για ένα πολύ υψηλό ποσό αλλά δεν έχει ακόμη «δεθεί» με στοιχεία: αναμένει το οικονομικό επιτελείο αναλυτικά στοιχεία για τον Ιανουάριο αλλά και για τον πολύ κρίσιμο Φεβρουάριο που περιλαμβάνουν όχι μόνο φορολογικά έσοδα αλλά και τις επιστροφές των παρόχων υγείας (στις 28 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν με τα αρμόδια στελέχη να δηλώνουν αισιόδοξα για το αποτέλεσμα) και τις εισροές κοινοτικών κονδυλίων για τις δαπάνες του 2013.
* Ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αλλά επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, διαπιστώνει στην έκθεσή του για το οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα και ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ο ΙΟΒΕ. Η είδηση είναι θετική αλλά προηγήθηκε «διόρθωση» 3 μηνών εξηγούν οικονομολόγοι και ο ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι, ο δείκτης κλίματος κινείται με μικρές διακυμάνσεις τους τελευταίους 6-7 μήνες, καθώς υπάρχει η αίσθηση αναμονής για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις. Μάλιστα αναφέρει ότι αν και ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι τους μήνες πριν από εκλογικές διαδικασίες το οικονομικό κλίμα τείνει να βελτιώνεται, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης, ο χαρακτήρας των προγραμματισμένων για τον Μάιο εκλογών ενδεχομένως να μην επιτρέψει ισχυροποίηση των προσδοκιών.
* Προηγήθηκε την Παρασκευή η ανακοίνωση για πολύ μεγάλη αύξηση τον Νοέμβριο σε κάποιους κλάδους του όγκου λιανικών πωλήσεων (ένδυση, υπόδηση έπιπλα κλπ) και συνολικά κατά 2,9% μετά από 44 μήνες πτώσης. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αλλά εξηγούν ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που έγιναν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά φέτος.
Το κλίμα αλλάζει, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το ζήτημα είναι αν η «βάση» είναι ισχυρή, θα επιστρέψει η αισιοδοξία, η ανάκαμψη και οι... καταθέσεις και δεν θα υπάρχουν «διορθώσεις» τύπου... troika effect τις οποίες ανέφερε πρόσφατα ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα FT. Είχε πει τότε ότι «κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες» και ότι «μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και από τα κέρδη που κατέγραφαν τα καταστήματα. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Προς το παρόν η τρόικα δεν επιστρέφει καν στην Αθήνα...
Πηγή:www.capital.gr