05 Φεβρουαρίου 2014

Στη σύσταση «Υπηρεσίας Προληπτικών Ελέγχων» (στο δρόμο) προχωρά η Γενική Γραμματεία Εσόδων

Οργανωμένη ανεξάρτητη υπηρεσία η οποία θα αναλάβει το έργο του προληπτικού ελέγχου συστήνει η Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων όπως προανήγγειλε μέσω twitter ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Προς το παρόν, το έργο του προληπτικού ελέγχου, ασκείται από συνεργεία δύο εφοριακών τα οποία συγκροτούνται στις Δ.Ο.Υ με απόφαση των επικεφαλής των εφοριών. Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας εσόδων έχει εκδώσει οδηγίες για το πώς διενεργούνται οι προληπτικοί έλεγχοι.

Οι οδηγίες αυτές αναμένεται να ισχύουν και στην Υπηρεσία Προληπτικών Ελέγχων. Χαρακτηριστικά, για τις αρμοδιότητες που θα έχουν οι ελεγκτές είναι τα ακόλουθα αποσπάσματα: «κάθε συνεργείο προληπτικού ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ή ελέγχου σε καταστήματα εστίασης, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε φορολογικό στοιχείο, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία. Αντίθετα, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων κ.λπ). Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα αναζητείται το αποδεικτικό υποβολής αυτών στο σύστημα TAXIS και εφόσον παρουσιάζουν χρεωστικό υπόλοιπο το αντίστοιχο αποδεικτικό καταβολής του φόρου στη συνεργαζόμενη Τράπεζα»

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/761965