28 Φεβρουαρίου 2014

Ο "ελεύθερος σκοπευτής" που λίντσαραν στο Κίεβο ήταν ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας

Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες μετά τη "συμφωνία" που δεν τήρησε κανείς στην Ουκρανία, την καθαίρεση Γιανουκόβιτς και τον έλεγχο της πλατείας Ανεξαρτησίας από τους διαδηλωτές.

Λίγες μέρες πριν, τα video που έδειχναν ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν στο ψαχνό διαδηλωτές είχαν προκαλέσει σοκ.

Όταν το Σάββατο οι διαδηλωτές της πλατείας Μαϊντάν έπιασαν στα χέρια τους έναν ψηλό, ξανθό και μαυροφορεμένο άνδρα, τα ξένα δίκτυα μετέδωσαν ότι το πλήθος λίντσαρε έναν από τους ελεύθερους σκοπευτές του καθεστώτος Γιανουκόβιτς.



Τώρα, έρχεται στο φως μια άλλη πτυχή της ιστορίας. Ο άνδρας που χτυπήθηκε βάναυσα από το πλήθος δεν ήταν ελεύθερος σκοπευτής. Φέρεται να είναι ένας από τους ηγέτες του κομμουνιστικού κόμματος της ουκρανικής πόλης Λβιβ.

Το ήξεραν οι διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας, ανάμεσα στους οποίους και ακραίοι εθνικιστές, πως ο Rostislav Vasilko, όπως ονομάζεται ο άνδρας, ήταν κομμουνιστής ηγέτης; Ήταν η επίθεση που δέχτηκε (και τον έστειλε σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο) μια επίδειξη δύναμης και μια... γεύση για το τί πρόκειται να ακολουθήσει με τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ουκρανία;





Κανείς δε μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.

Αλλά η φωτογραφία του μεταβατικού πρωθυπουργού, Αρσένι Γιάτσιενιουκ, όσο να ‘ναι, προκαλεί συνειρμούς...