05 Φεβρουαρίου 2014

Αποχωρεί από το επιτελείο Στουρνάρα ο Ρεφενές -Τι τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου

Εκτός οικονομικού επιτελείου τέθηκε ο Απόστολος Ρεφενές, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Λογιστικής Πιστοποίησης και Ελέγχων και αρμόδιος για τη διαμόρφωση του φορολογικού πλαισίου που μπήκε σε ισχύ από 1/1/2014 για τις συναλλαγές σε μετοχές, παράγωγα και ομόλογα.

Σύγκεκριμένα σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το capital.gr, σε επιστολή του ο κ. Ρεφενές ζητεί να μην ανανεωθεί η θητεία του που λήγει το Μάρτιο. Μέχρι τότε ωστόσο, θα παραμένει στη θέση του.

Ο κ. Ρεφενές ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής που επεξεργάστηκε τις αλλαγές του φορολογικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς και κατέληξε στην επιβολή αυτοτελούς φόρου υπεραξίας με συντελεστή 15% για τα κέρδη που προκύπτουν από συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και στη διατήρηση του φόρου 0,2% για κάθε πράξη πώλησης, χωρίς κανένα αφορολόγητο.

Η τελική μορφή των διατάξεων που συμπεριλήφθησαν στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των φορέων της κεφαλαιαγοράς που καταλόγισαν στους αρμόδιους του ΥΠΟΙΚ προχειρότητα στο χειρισμό του όλου θέματος.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για οικειοθελή αποχώρηση του κ. Ρεφενέ απορρίπτοντας τα σενάρια ότι κάποιοι «τον τελειώσανε» από το υπουργείο.