18 Φεβρουαρίου 2014

Φαήλος και άλλα δυνατά ονόματα στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Φαήλος Κρανιδιώτης, αναμένεται να μπει στη μάχη της Ευρωβουλής και, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, η υποψηφιότητά του είναι κρίσιμη καθώς εκφράζει τη λαϊκή πατριωτική Δεξιά και μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» τόσο απέναντι στη Χρυσή Αυγή όσο και στους ΑΝ.ΕΛ. και στο νέο κόμμα των Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη

Νέα δεδομένα φέρνει ο «σταυρός» στο ευρωψηφοδέλτιο και η ονοματολογία έχει πάρει φωτιά στο παρασκήνιο. Εν ενεργεία ευρωβουλευτές, συνεργάτες του πρωθυπουργού, στελέχη της Ν.Δ. και δημοσιογράφοι ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη της ψήφου που θα τους οδηγήσει στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο αναμένεται πολυσυλλεκτικό.
Για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου με τους 42 γαλάζιους υποψηφίους τα τηλέφωνα έχουν ανάψει στο Μέγαρο Μαξίμου και οι βολιδοσκοπήσεις έχουν ήδη αρχίσει. Η ονοματολογία ξεκινά από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές, όπου σχεδόν όλοι αναμένεται να είναι υποψήφιοι.

Η επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, είχε δηλώσει –πριν από την ανατροπή στην εκλογική διαδικασία- ότι θα ήθελε να είναι και πάλι υποψήφια, ενώ, δεδομένης της αναγνωρισιμότητάς της, όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου.

Στη μάχη μπαίνει η πρώην αντιπροέδρος του Ευρωκοινοβουλίου και εν ενεργεία ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα για να ανανεώσει την τέταρτη θητεία της στην Ευρωβουλή. Η κυρία Κράτσα ήταν μάλιστα η πρώτη που πήρε θέση με θετικό σχόλιό της στο Διαδίκτυο όταν έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης: «Ο σταυρός στις ευρωεκλογές θα ζωντανέψει τη δημοκρατία και θα δώσει ευρωπαϊκό όραμα», έγραψε χαρακτηριστικά. Υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τις προθέσεις του Κώστα Πουπάκη, ο οποίος έχει ασκήσει αντιμνημονιακή κριτική στην κυβέρνηση. Το παρασκήνιο αναφέρει ότι υποψήφια με τη Ν.Δ. θα είναι η Νίκη Τζαβέλα -ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.- για την οποία κυκλοφορούσε εδώ και αρκετό διάστημα η πληροφορία για «μεταγραφή» της στη γαλάζια λίστα.

Στο «εσωτερικό» πεδίο: από τα πρώτα ονόματα που άρχισαν να κυκλοφορούν ήταν αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι στις προθέσεις και στους στόχους της πρώην υπουργού η Ευρωβουλή, ωστόσο, όπως αναφέρει σε συνομιλητές της, είναι παρούσα σε κάθε μάχη, επομένως θα το σκεφτόταν αν ο πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αναμέτρηση του Μαΐου.

To μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Φαήλος Κρανιδιώτης, αναμένεται να μπει στη μάχη της Ευρωβουλής και, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, η υποψηφιότητά του είναι κρίσιμη καθώς εκφράζει τη λαϊκή πατριωτική Δεξιά και μπορεί να αποτελέσει «ανάχωμα» τόσο απέναντι στη Χρυσή Αυγή όσο και στους ΑΝ.ΕΛ. και στο νέο κόμμα των Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη.

Για να ενισχύσει με την παρουσία του το ευρωψηφοδέλτιο εξετάζεται από τους γαλάζιους η συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Κώστα Μουσουρούλη, αλλά και της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Αννας Ασημακοπούλου, η οποία έχει ευρωπαϊκό προφίλ: Εχει εργαστεί πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες ως συνεργάτιδα του Γιάννη Αβέρωφ, τον οποίο διαδέχθηκε στην Ευρωβουλή ο Αντώνης Σαμαράς, και, όπως αναφέρει η ίδια σε συνομιλητές της, δεν θα αρνηθεί αν το ζητήσει ο πρωθυπουργός. Προσθέτει με έμφαση πως είτε με την ιδιότητα της εκπροσώπου Τύπου είτε με την υποψηφιότητά της για την Ευρωβουλή θα οργώσει «την Ελλάδα για να φέρει ψήφους».

Γρίφος είναι η απόφαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, στον οποίο ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στις εκλογές για νέο γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, ότι θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Μια θέση στη γαλάζια λίστα υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τον Δημοσθένη Δαββέτα, σύμβουλο του πρωθυπουργού στα πολιτιστικά θέματα, ενώ γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ενώσει τη φωνή του στη μάχη της Ευρώπης ο γιος του Αχιλλέα Καραμανλή και ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε κατέβει τιμητικά τελευταίος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο Νομό Σερρών. Η ονοματολογία συνεχίζεται με την Ελενα Ράπτη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ κοντά στη συμφωνία φέρεται να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κύρτσος, Μαριάννα Πυργιώτη και Μανώλης Κοττάκης.

Κατερίνα Κατσαβού, στον "Τύπο της Κυριακής"