28 Φεβρουαρίου 2014

Γιανουκόβιτς: "Είμαι και παραμένω ο νόμιμος Πρόεδρος"

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποπομπή του το περασμένο Σάββατο έκανε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Από το βήμα αυτό, ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε σήμερα ότι "δεν ανατράπηκε" και υποσχέθηκε να συνεχίσει "τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας". "Είμαι ο νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας, έχοντας εκλεγεί από τον λαό της σε μια ελεύθερη και δημοκρατική ψηφοφορία, και παραμένω ο νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας" διακήρυξε.

Ο Γιανουκόβιτς ισχυρίστηκε ότι δεν διέφυγε, αλλά ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του. Όπως είπε, πήγε από το Κίεβο στο Χάρκοβο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, κι ενώ βρισκόταν ακόμη στο Κίεβο, βρέθηκε εν μέσω πυρών και το αυτοκίνητο που τον συνόδευε "δέχθηκε πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα απ' όλες τις πλευρές".

Δήλωσε, δε, ότι θα επιστρέψει στη χώρα μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του, κυρίως από την πλευρά των διεθνών μεσολαβητών, όπως ανέφερε, ενώ διέψευσε ότι διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές, ενώ υπογράμμισε ότι την εξουσία στη χώρα έχουν καταλάβει "εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα".

Κατηγόρησε, μάλιστα, για την κρίση στη χώρα του τη Δύση, την οποία κατήγγειλε ότι υποστήριξε τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. "Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν", υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, πάντως, ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς για το γεγονός -όπως είπε- ότι δεν είχε "αρκετή δύναμη να διατηρήσει τη σταθερότητα" και επειδή επέτρεψε "αυτό το χάλι".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα ζητήσει τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, αλλά και ότι δεν θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαϊου, τις οποίες χαρακτήρισε "παράνομες". "Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στην κατάσταση αυτή είναι μη αποδεκτή και δεν πρόκειται να ζητήσω στρατιωτική συνδρομή. Πιστεύω ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη".

Σχετικά με το αν είχε επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά μαζί του μετά την άφιξή του στη Ρωσία αλλά ότι δεν τον έχει συναντήσει, ενώ αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσίας στην κρίση, επισήμανε ότι μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν η Ρωσία έχει τη δικαιοδοσία να δράσει.

"Πιστεύω ότι Ρωσία πρέπει να δράσει, και γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, είμαι έκπληκτος γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα", σημείωσε ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Όσον αφορά την ένταση στην Κριμαία, ο Γιανουκόβιτς επισήμανε ότι είναι "μια φυσιολογική αντίδραση" στην αρπαγή της εξουσίας και στο "πραξικόπημα των γκάνγκστερ" και στην ενέργεια της αρπαγής της εξουσίας από "μια ομάδα εξτρεμιστών", ενώ τόνισε ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αλλά να εξακολουθεί να χαίρει της αυτονομίας της.

Ερωτηθείς για την πολιτική αντίπαλό του Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή το προηγούμενο Σάββατο, απάντησε ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να τη βλάψει, κατήγγειλε όμως ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο που είχε υπογράψει η Τιμοσένκο όταν ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας με τη Ρωσία προκάλεσε ζημιά άνω των 20 δισ. δολαρίων.

http://www.megatv.com/