08 Φεβρουαρίου 2014

«Στο τέλος δεν θα γελάσει μόνο ο Σαμαράς» η απάντηση Στουρνάρα για το πλεόνασμα (ΒΙΝΤΕΟ)

- Πιο αυστηρός ο δικός μας τρόπος υπολογισμού του πλεονάσματος από αυτόν της Eurostat είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
- Το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο είπε ο υπουργός Οικονομικών
- Δεν θέλουμε άλλο δάνειο, αλλά να τηρηθούν οι δεσμεύσεις λέει η κυβέρνηση
- Βενιζέλος: Εμείς βγάζουμε τα στοιχεία, θα τα επιβεβαιώσει η τρόικα

Έντονη δυσαρέσκεια και εκνευρισμό προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Eurostat, που ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς βιάστηκε να αποκαλύψει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα έχει η Ελλάδα.

Αυτό που τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου είναι – εκτός από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τις δηλώσεις – πως η κυβέρνηση δε ζητάει άλλο δάνειο αλλά μόνο τις δεσμεύσεις των εταίρων για ελάφρυνση του χρέους αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο κ. Στουρνάρας, ενημέρωσε τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής Το θέμα φυσικά απασχόλησε την έκτακτη σύσκεψη που είχαν εκτάκτως το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει στα όσα είπε ο επικεφαλής της Eurostat και τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.

"Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat", είπε αρχικά και στη συνέχεια, χαριτολογώντας, τόνισε πως το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου και «δε θα χαρεί μόνο ο κ. Σαμαράς αλλά όλα τα όργανα της Ε.Ε. με τα αποτελέσματα που θα έχουμε σε λίγες μέρες».
"Υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση", είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο σταυρού στους ευρωβουλευτές και το άφησε ανοιχτό. "Σε πολλές χώρες υπάρχει. Ο,τιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι" Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συζήτησαν για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Αφού αρχικά παρέπεμψε σε όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για το θέμα με τη Eurostat, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει και η Εurostat, όπως θα το επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες».

Αναφερόμενος στην επιστροφή της τρόικας, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «συζητήσαμε εκτενώς. Το θέμα δεν είναι πότε θα έλθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει. Και αυτό που έχουμε πει είναι να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση».