06 Φεβρουαρίου 2014

Καλύτερο συντονισμό για την Κεφαλονιά ζήτησε ο Πρωθυπουργός -Ολα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους σεισμοπαθείς-Μπινελίκια Χρυσοχοϊδη προς σεισμολόγους (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαφές μήνυμα για καλύτερο συντονισμό και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν διαδικασίες εξπρές προκειμένου οι πληγέντες να πάρουν άμεσα χρήματα και να επισκευάσουν τα σπίτια τους, ενώ στη δέσμη μέτρων για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που θα ανακοινωθεί την Τρίτη, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής :
επιδότηση κατά 80% του ποσού για τις επισκευές κτιρίων και κατά 20% με άτοκο δάνειο
  • επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ τον μήνα
  • επιδότηση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ
  • απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για το 2014
Επιπροσθετα αναλαμβάνεται η δέσμευση ότι σε δύο μήνες θα αποκατασταθεί η λειτουργία του λιμένος Ληξουρίου, ενώ με διαδικασίες εξπρές το ίδιο θα γίνει και για το οδικό δίκτυο Αργοστόλι – Ληξούρι. Θα τοποθετηθούν επίσης 45 αίθουσες προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων. Την ίδια ώρα νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Οπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών για την επισκευή των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό στην Κεφαλονιά θα είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε τέλος ότι θα παρακαμφτούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργείται κάθετη δομή ανά υπουργείο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα και συντονιστή όλων των Γενικών Γραμματέων, τον ΓΓ της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Η Κεφαλονιά άντεξε», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης όλους όσοι βοηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά. Ερωτηθείς αν υπάρχει έλλειψη συντονισμού απάντησε αρνητικά. «Κάθε άλλο» είπε συγκεκριμένα.

Πρόκειται για διαδικασίες express. Λεπτομέρειες θα μάθετε αύριο αλλά η βασική εντολή του Πρωθυπουργού είναι παρακάμψτε τη γραφειοκρατία, βγάλτε όλα τα εμπόδια, η ανακούφιση να είναι άμεση, η αποκατάσταση ταχύτατη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Πρώτα απ' όλα οι άνθρωποι της Κεφαλονιάς
Στη σύσκεψη ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς του πως η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία και ότι πρώτα από όλα πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποί της, να επισκευαστούν οι ζημιές και να είναι όλοι σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα και βοήθεια, κάτι, που όπως είπε, αποτελεί ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση.

«Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Βουλής ότι με εντολή του πρωθυπουργού και μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν θα πληρώσουν το «χαράτσι» του 2014.


Πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την οποία συζήτησαν για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών στην Κεφαλονιά, κατά τα πρότυπα των σχεδίων που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για την ανασυγκρότηση σεισμόπληκτων περιοχών.

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Παρίση. Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ζητηθεί επισήμως η ενεργοποίηση του Κοινοτικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Κεφαλονιά, θεμα το οποίο συζήτησε χθες ο κ. Βενιζέλος και με τους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων σε συνάντηση που είχε μαζί τους.

Σχετική πρόταση ετοιμάζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης.

Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Ταμείου είναι να υπάρξει μείωση του περιφερειακού ΑΕΠ κατά 1%.

Την Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος θα θέσει το θέμα και στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν (Johannes Hahn) κατά τη συναντησή τους στην Αθήνα.


Μ. Χρυσοχοϊδης προς σεισμολόγους: Σταματήστε να δημιουργείτε κλίμα ανησυχίας
Σφοδρή επίθεση σε σεισμολόγους οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, εξαπέλυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ζητώντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες», καλώντας τους να σωπάσουν και επισημαίνοντας πως η Κεφαλονιά είναι υπόθεση όλων.




Πηγή: Καλύτερο συντονισμό για την Κεφαλονιά ζήτησε ο Πρωθυπουργός -Ολα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους σεισμοπαθείς | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/141873#ixzz2sUbR40oT