17 Φεβρουαρίου 2014

Ο Παπακωνσταντίνου παραμένει... "μυστικοσύμβουλος" του ΓΑΠ!

Εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι το δεξί του χέρι

Σκιώδης σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην «επιστημονική τεκμηρίωση» των διαλέξεων που πραγματοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός σε ξένα πανεπιστήμια, με αντικείμενο τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της εμπιστευτικής συνεργασίας τους, ο Γ. Παπακωνσταντίνου στηρίζει με ενημερωτικά σημειώματα την επικοινωνιακή και πολιτική προσπάθεια που καταβάλλει ο Γ. Παπανδρέου στις διεθνείς του εμφανίσεις προκειμένου να υπερασπιστεί την ορθότητα των επιλογών του ως πρωθυπουργού και να καταδείξει ότι δεν υπήρχε «άλλος δρόμος» για να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.

ΣΤΗΡΙΞΗ

Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί, ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών διαταράχτηκαν μετά τις αποκαλύψεις για τους σκανδαλώδεις χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι η δίωξή του είναι πολιτική  και αποσκοπεί στην κατασυκοφάντηση της διακυβέρνησής του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να «αδειάσει» τον στενό του συνεργάτη ούτε κατά τη δίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο έχει παραπεμφθεί για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που πρόκειται να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι στο Ειδικό Δικαστήριο θα λάμψει η αλήθεια, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία δεν πρόκειται να κυριαρχήσει το παιχνίδι της πολιτικής και κομματικής εντυπωσιοθηρίας, όπως αυτό εκδηλώθηκε την περίοδο της Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, που, κατά τα λεγόμενα των υποστηρικτών του, θύμιζε «τσίρκο».

«Στο Ειδικό Δικαστήριο θα τεθούν όλα τα ζητήματα επί της ουσίας και όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», φέρεται να υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, ο οποίος επιμένει στη θέση ότι «είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας πολιτικής σκευωρίας», για την οποία «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνο τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.

«Είμαι μόνος μου, γιατί δεν έχω κανένα κόμμα ή κέντρο εξουσίας ή τα μέσα ενημέρωσης να με στηρίζουν. Κάποιοι έχουν μόνο στόχο να συκοφαντήσουν τους προκατόχους τους σε κυβέρνηση και κόμμα. Κανείς, όμως, δεν δικαιώθηκε “καίγοντας” τους άλλους. Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Βενιζέλος, όμως, και όχι εγώ ήταν αυτός που υπερασπίστηκε στη Βουλή τον κ. Τσοχατζόπουλο», είχε πει από το βήμα του Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της παραπομπής του. Αλλά, ακόμη και σήμερα, σε όσους συνομιλούν μαζί του για το θέμα αναφέρει: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μισεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι, όταν ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία, ελάχιστοι περίμεναν πως θα εμπιστευόταν την οικονομία της χώρας στα χέρια του «άπειρου» Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος με την αποδοχή της πρότασης του πρώην πρωθυπουργού να ηγηθεί του οικονομικού επιτελείου της χώρας υπέγραψε το συμβόλαιο του πολιτικού του θανάτου απέναντι στο απόσπασμα του πρώτου Μνημονίου. Το χειρότερο όμως ήταν ότι σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες υπερεκτίμησε τις «διαπραγματευτικές» του ικανότητες και ακολούθως επέδειξε πολιτική υπεροψία, ελέω της ασφαλούς κάλυψης που νόμιζε ότι είχε από τον παντοδύναμο εσωκομματικά και κοινοβουλευτικά Γ. Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να μη διαβλέψει ότι η χαριστική βολή θα του ερχόταν στο μέλλον για μια άλλη υπόθεση. Αυτή της λίστας Λαγκάρντ. Προφανώς ο ίδιος ποτέ δεν περίμενε πως θα βρισκόταν «υπόλογος» απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα και τώρα καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος για την κάλυψη συγγενικών του προσώπων.

Ανθρωποι που έχουν συζητήσει μαζί του αναφέρουν ότι με τις εξαδέλφες του δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις ώστε να αναλάβει το ρίσκο να αφαιρέσει τα ονόματά τους από τη λίστα Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η σκευωρία σε βάρος του στήθηκε αφότου είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, οι συνομιλητές του αναφέρουν με νόημα: «Εφόσον ήταν θησαυρός η λίστα Λαγκάρντ, γιατί τόσα χρόνια μετά δεν έχει αξιοποιηθεί;».

Στο πλευρό του Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται η ολλανδικής καταγωγής σύζυγός του, Γιακολίν Βίνκε, η οποία όπου βρεθεί κι όπου σταθεί υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της «πληρώνει τα λάθη άλλων», αφήνοντας να εννοηθεί πως η λίστα Λαγκάρντ ήταν η αφορμή ώστε να πέσει όλο το ανάθεμα επάνω του για την πολιτική που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο.

«Προφανώς ήξερε, όταν δέχτηκε να αναλάβει υπουργός Οικονομικών σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ότι θα πλήρωνε λάθη άλλων και ότι δεν θα κέρδιζε ποτέ στο τέλος σε διαγωνισμό δημοφιλίας. Είμαι σίγουρη, όμως, ότι δεν γνώριζε πόσο μεγάλες θα ήταν οι δυσκολίες και πόσο υψηλό θα ήταν τελικά το τίμημα», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Η παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να αναστείλει την έκδοση του βιβλίου που ετοίμαζε για να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Ελλάδα βρέθηκε υπό τον ζυγό του Μνημονίου και της τρόικας.
Στην παρούσα φάση, και σε συνεργασία με τους δικηγόρους του, ο ίδιος προετοιμάζει την υπερασπιστική του γραμμή, διερευνώντας ταυτόχρονα ποιοι από τους πάλαι ποτέ συναδέλφους του στη Βουλή και στο κόμμα έχουν τη διάθεση να καταθέσουν υπέρ του στη δίκη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο.

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ