Στο αρκετά δυσάρεστο συμπέρασμα πώς ακόμα και… ο καρκίνος κάνει διακρίσεις και μάλιστα «προτιμάει» συγκεκριμένες περιοχές, κατέληξε ο παθολογοανατόμος, Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» οι περιοχές που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο στην Ελλάδα είναι οι...
Δράμα, Κιλκίς, Καρδίτσα και Γρεβενά.
«Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι μόνο 15%» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα «Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση- πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου».
Μάλιστα, όπως συμπληρώνει ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται περισσότερο στην Δράμα και λιγότερο στη Ξάνθη και την Καβάλα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αιτίες της αύξησης αυτής μπορεί να είναι
Α) το γεγονός ότι αρκετοί από την Δράμα είχαν μεταναστεύσει κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς.
Β) Τα φυτοφάρμακα ή οι υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά.
Γ) Οι ρύποι που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.
Περισσότερα στοιχεία θα γίνουν γνωστά στο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου.