05 Φεβρουαρίου 2014

Εαρινή (αντ)επίθεση Μαξίμου με πλεόνασμα «μαμούθ» και διορθώσεις σε πρόστιμα, υπεραξίες και τήρηση βιβλίων από αγρότες

Την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ισχυρό θετικό «σοκ» εντός και εκτός συνόρων αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ξεκινήσει την… εαρινή του αντεπίθεση προς τις εκλογές του Μαϊου.

Τα τελευταία 24ώρα τα στελέχη του πρωθυπουργικού κύκλου εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι καθώς οι εκτιμήσεις για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 το ανεβάζουν σε…
δυσθεώρητα ύψη και, πάντως, πολύ υψηλότερα από τα περίπου 300 εκατομμύρια που ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό. Κάποιες πηγές, δε, μιλούν για 5 έως 6 φορές το ποσό αυτό, δίδοντας χαρακτήρα «θριάμβου» στο δημοσιονομικό επίτευγμα των Ελλήνων.

Η οριστικοποίηση του πλεονάσματος και η αποδοχή του από την τρόικα ενδεχομένως εξηγεί και τις καθυστερήσεις που «παίζει» το τελευταίο διάστημα η ελληνική πλευρά ενώ προοιωνίζεται την αποφυγή πρόσθετων μέτρων τουλάχιστον για το τρέχον έτος. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, τα χέρια της δικομματικής λύνονται καθώς έχει τη δυνατότητα χειρισμών στο εσωτερικό αλλά και ισχυρά επιχειρήματα έναντι των πιέσεων από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση προχωρά και σε διορθώσεις στη φορολογία, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ίδιους τους βουλευτές. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει ήδη να υπάρξει προσαρμογή των προστίμων για το ΦΠΑ και τις φορολογικές παραβάσεις, επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ενώ διορθώσεις αναμένονται και στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ειδικά εις ότι αφορά την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων σε μηνιαία βάση.