28 Φεβρουαρίου 2014

Η Μέρκελ απογοήτευσε τον Κάμερον (ΒΙΝΤΕΟ)

Άκουγα τον Τράγκα το πρωί να λέει ότι "εντείνεται η δυσφορία εναντίον της γερμανικής επικυριαρχίας στην ΕΕ. Ο Κάμερον θα κάνει δημοψήφισμα το 2017 (παρτ' τ' αυγό και κούρευτο) για να αποχωρήσει από την ΕΕ της μαντάμ Μέρκελ" και σκεφτόμουν "αφού είναι έτσι όπως τα λέει ο Τράγκας γιατί οι Άγγλοι βουλευτές χθες την χειροκροτούσαν επί 1 λεπτ;o όρθιοι" όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο στο τέλος... περίεργα πράματα ρε γμτ

Μία ευγενική άρνηση εισέπραξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο Λονδίνο ότι δεν είναι έτοιμη να υποσχεθεί εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Ε.Ε. για χάρη της Βρετανίας. Εσπευσε πάντως να τον καθησυχάσει πως η Ενωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές και τον κάλεσε να μην εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε μία ομιλία κοινή για τα δύο σώματα της βρετανικής Βουλής, η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο δραστικής αλλαγής των συνθηκών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθεται να προβεί σε περιορισμένες μεταρρυθμίσεις. «Κάποιοι περιμένουν ότι η ομιλία μου θα ανοίξει τον δρόμο για θεμελιώδεις αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, που θα ικανοποιήσει κάθε είδους πραγματικές ή φανταστικές βρετανικές επιθυμίες. Φοβάμαι ότι θα απογοητευτούν», είπε η Αγκελα Μέρκελ στα αγγλικά. «Αλλοι πάλι περιμένουν ακριβώς το αντίθετο και ελπίζουν ότι θα στείλω ένα καθαρό και απλό μήνυμα εδώ στο Λονδίνο, πως η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ε.Ε. Λυπάμαι, αλλά οι ελπίδες αυτές θα διαψευστούν», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψής της στη βρετανική πρωτεύουσα, η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε σε μια χρονική στιγμή που εντείνεται η αβεβαιότητα για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας λόγω της υπόσχεσης του Κάμερον να προκηρύξει δημοψήφισμα σε περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές του χρόνου. Υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών στο αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) και στο Συντηρητικό Κόμμα του, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και των εθνικών εκλογών του 2015, ο Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα αναδιαμορφώσει τις σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε. πριν από οποιοδήποτε δημοψήφισμα. Δεν έχει αποσαφηνίσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα επιδιώξει, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να περιορίσει την ελευθερία μετακίνησης από φτωχότερες χώρες–νέα μέλη της Ε.Ε., να πατάξει την εκμετάλλευση κοινωνικών επιδομάτων στο εσωτερικό της Ε.Ε. από μετανάστες, να συρρικνώσει τη γραφειοκρατία της Ε.Ε. και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποίησε την ομιλία της σε μία από τις πλέον περίτεχνες αίθουσες του βρετανικού Κοινοβουλίου, με τον Κάμερον και την υπόλοιπη ελίτ της χώρας να κάθονται στην πρώτη σειρά και να... κρέμονται από κάθε της λέξη. Ντυμένη με το παραδοσιακό μπλε κοστούμι της, η Μέρκελ εξήρε τον ρόλο της Βρετανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και διακήρυξε: «Εχουμε ανάγκη ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μία δυνατή φωνή μέσα στην Ε.Ε.». Αφησε να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει ορισμένα αιτήματά του, όπως η κατάχρηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης με στόχο τον «τουρισμό των κοινωνικών επιδομάτων», ο έλεγχος της Κομισιόν, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε πως η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ