02 Φεβρουαρίου 2014

Τα νέα "όπλα" της ΕΛ.ΑΣ. κατά της λαθρομετανάστευσης

Η δημιουργία «Αστυνομίας νέας γενιάς», όπως έσπευσε να την χαρακτηρίσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας, πέραν των στόχων για εξοικονόμηση δυνάμεων, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και κατάργηση άχρηστων δομών, περιλαμβάνει σε περίοπτη θέση στο νέο οργανόγραμμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.


Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση αυτοτελών Υπηρεσιών Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ένας ξεχωριστός κλάδος “Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων” θα έχει επικεφαλής γενικούς επιθεωρητές με απ΄ ευθείας υπαγωγή στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπό σύσταση Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων θα έχει αποστολή το συντονισμό και τη διαχείριση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Με τη συγκρότηση του κλάδου, η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλλει μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, η οποία -επί του παρόντος- σε αστυνομικό επίπεδο περιορίζεται στις επιχειρήσεις “Ξένιος Δίας”.

Ένας κλάδος - πέντε διευθύνσεις

Ο κλάδος “Αλλοδαπών και Μετανάστευσης” θα χειρίζεται θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα, κράτησης και επιστροφής τους. Θα προγραμματίζει, θα κατευθύνει και θα ελέγχει το έργο των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών και θα αποτελείται από τις εξής διευθύνσεις:

- Συνοριακής Φύλαξης
- Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης
- Αλλοδαπών
- Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης

Η Διεύθυνση Συνοριακής Φύλαξης θα είναι αρμόδια για την υλοποίηση της πολιτικής κατεύθυνσης για την αποτροπή παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, για την απομάκρυνση των αλλοδαπών που κάνουν απόπειρες παρανόμως να εισέλθουν στη χώρα, καθώς και για τον συντονισμό και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε θέματα πρόληψης και καταστολής.

Η Δίωξη Παράνομης Μετανάστευσης θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα, καθώς και για την κατεύθυνση, τον συντονισμό και την παροχή οδηγιών προς τις περιφερειακές υπηρεσίες για την αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη των αλλοδαπών που διαμένουν ή εργάζονται στη χώρα.

Εργασία και σπουδές με άδεια της αστυνομίας

Αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών θα είναι ο χειρισμός θεμάτων εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ειδικά του διαβατηριακού ελέγχου και συνεργασίας με συναρμόδιες κρατικές αρχές. Θα έχει το χειρισμό της έγκρισης της έλευσης αλλοδαπών προς εργασία, σπουδές, οικογενειακή συνένωση κ.ά.

Θα ασχολείται, επίσης, με την καταχώριση αλλοδαπών στους καταλόγους ανεπιθύμητων, την εφαρμογή διοικητικών μέτρων, τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας αναφορικά με την καταχώριση ή άρση των προστίμων που επιβάλλονται. Θα εξετάζει αιτήματα, που υποβάλλονται μέσω του εθνικού γραφείου SIRENE, καθώς και θα μεριμνά για την αναζήτηση και καταχώριση σε βάσεις δεδομένων κλαπέντων ή απολεσθέντων διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Θα είναι, επίσης, αρμόδια για την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην ιθαγένεια.

Κέντρα κράτησης και υπερκλάδος αλά FBI

Η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης θα έχει τη μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας, την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην ελληνική επικράτεια. Στη δική της αρμοδιότητα θα είναι όσοι κρατούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις Κράτησης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπερκλάδο στα πρότυπα του FBI θα αποτελεί ο υπό σύσταση Κλάδος Ασφαλείας. Υπό την «ομπρέλα» του γενικού επιθεωρητή θα είναι τέσσερις επιτελικές Διευθύνσεις Ασφαλείας (δημόσιας και κρατικής) και θα υπάγονται οι Κεντρικές Διευθύνσεις της Αντιτρομοκρατικής, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από αυτόν θα ασκείται η εποπτεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Το νέο σχήμα επενδύει στη νέα τεχνολογία, αναβαθμίζοντας τον τρόπο συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών. Ψηφιοποιούνται τα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ., προχωρά η ηλεκτρονική αναγνώριση-ταυτοποίηση πολιτών και το σύστημα καταγραφής τροχαίων παραβάσεων και ατυχημάτων. Με την ψηφιοποίηση οι υπηρεσίες θα έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην αναζήτηση των αρχείων, ενώ στόχος της ηλεκτρονικής αναγνώρισης-ταυτοποίησης είναι η άμεση ταυτοποίηση προσώπων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πασχάλης Κορωναίος


Πηγή:www.capital.gr