13 Φεβρουαρίου 2014

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ! Φόρο εισοδήματος με βάση τα στοιχεία από το "φακέλωμα" θα υπολογίζει η εφορία

Την εφαρμογή σκληρών μέτρων που έχουν ψηφιστεί αλλά μένουν στα χαρτιά προωθεί η κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύει τα στοιχεία που ζήτησε να της παραδώσουν έως 31 Μαρτίου το αργότερο, όλες οι τράπεζες, οι κλινικές, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.

Σε πρώτη φάση θα γίνει διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις Ε1 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι. Από φέτος τα εκκαθαριστικά φόρου του 2013 θα έρχονται με «διασταυρωμένες» τις δαπάνες που θεωρούνται «τεκμήριο».

Για παράδειγμα, ελέγχονται λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ άνω των 1.000 ευρώ ετησίως για να εντοπιστούν αδήλωτες πισίνες αλλά και ο λογαριασμός ρεύματος (ανεξαρτήτως ποσού) για να διαπιστωθεί ποιοι δηλώνουν ψευδώς ότι τα διαμερίσματά τους είναι «κενά» για να γλιτώσουν φόρο.

Πέραν του τι δηλώνει καθένας όμως, η εφορία θα υπολογίζει «εξ αποστάσεως» από μόνη της τους φόρους με συστήματα «έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού εισοδήματος των φορολογουμένων».

Τα στοιχεία που συλλέγει η ΓΓΠΣ θα αξιοποιούνται στο εξής και σε κάθε έλεγχο της εφορία. Για κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο (ελεύθερο επαγγελματία, επιχειρηματία αλλά και απλούς μισθωτούς) θα συγκρίνονται τα δηλωθέντα εισοδήματά τους με τις τραπεζικές του καταθέσεις, τα έξοδά του, τις πιστωτικές του κάρτες, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) κ.λπ.

Από τις τράπεζες θα διασταυρώνονται στοιχεία για μεγάλες κινήσεις (πχ άνω των 50.000 ευρώ) ή μεγάλες διαφορές στη διάρκεια του έτους (100.000 ευρώ και άνω από Ιανουάριο  μέχρι Δεκέμβριο) και αν διαπιστωθεί αδικαιολόγητη διαφορά, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς.

Όλοι πάντως θα έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, εφόσον επικαλεστούν συγκεκριμένα στοιχεία και παραστατικά.

Του Κωστή Πλάντζου
newmoney.gr