18 Φεβρουαρίου 2014

"Μπράβο" Σόιμπλε στην Ελλάδα προβλέπει η Deutsche Welle

Προϋπόθεση το πρωτογενές πλεόνασμα

Ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία, η οποία "φλερτάρει" για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, φιλοξενεί η γερμανική Deutsche Welle, η οποία εστιάζει στον αντίκτυπο που θα είχε αυτή η επιτυχία της Αθήνας στα... χείλη των Γερμανών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η DW προβλέπει πως ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε σκληρή κριτική σε βάρος της Ελλάδας αυτά τα χρόνια, θα είναι ο πρώτος που θα συγχαρεί την Αθήνα για το πλεόνασμα, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου.

"Εάν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και μάλιστα εάν είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα διστάσει να εκπέμψει στην Αθήνα ένα θετικό μήνυμα, ακόμη και χωρίς το "πράσινο φως" της καγκελαρίου", σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και προσθέτει πως "το έκανε, άλλωστε και πριν από τις γερμανικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν παραδέχθηκε ότι θα απαιτηθεί ενδεχομένως και τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας".

Το δημοσίευμα καταλήγει στο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει για το Βερολίνο στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, λόγω της Ελλάδας. "Αναμφίβολα η πολιτική ελίτ της Γερμανίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενίσχυσης στις ευρωεκλογές της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία". Το ελληνικό πρόβλημα δίνει «αέρα στα πανιά» των ευρωσκεπτικιστών, καθώς παρά τον πακτωλό των δανείων που της έχουν χορηγηθεί, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη εκτός κινδύνου", τονίζει η DW.