04 Φεβρουαρίου 2014

Βλέπουν τον πούλο να 'ρχεται και λένε ότι να ΄ναι: Spiegel: Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι πρόβλημα για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Γιούνκερ

Το σοσιαλιστικό Spiegel που υποστήριζε τον αλκοολικό Βίλι Μπράντ κάνει και υποδείξεις...

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επί 19 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις αρχές Μαρτίου.

Οι ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες χρειάζονται επειγόντως μια ισχυρή, ευρωπαϊκή προσωπικότητα απέναντι στον Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς που έχει αρχίσει από καιρό την προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, ο Γιούνκερ έχει πλέον και τη συγκατάθεση της Μέρκελ, η οποία του τηλεφώνησε για να τον διαβεβαιώσει για τη στήριξή της.


Εχει όμως ο Mίστερ Ευρώ και τις ικανότητες για το κορυφαίο αξίωμα στις Βρυξέλλες; ρωτάει το Spiegel. Δεν αμφισβητεί την πολιτική οξυδέρκεια του Γιούνκερ όσο τις φυσικές αντοχές που απαιτούν ο προεκλογικός αγώνας και η άσκηση των καθηκόντων τού προέδρου της Κομισιόν. «Ο Γιούνκερ απειλείται από ένα είδος πολιτικού αλκοτέστ» έγραψε το γερμανικό περιοδικό, παραπέμποντας στον διάδοχό του, τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος είπε στην ολλανδική τηλεόραση ότι οι συνεδριάσεις του Eurogroup υπό τη δική του προεδρία είναι πιο αυστηρές και «καλβινιστικές» απ' ό,τι την εποχή του Γιούνκερ.

Και στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν οι σύνεδροι σταμάτησαν να καπνίζουν και να πίνουν, ο Ντεϊσελμπλούμ απάντησε: «Αυτό απαγορευόταν πάντα. Μόνον ο πρόεδρος δεν το τηρούσε». Διότι ο Γιούνκερ είναι ένας «δεινός καπνιστής και πότης».

Η απάντηση του Γιούνκερ ήρθε δύο ημέρες αργότερα, με τη διευκρίνιση ότι δεν σχολιάζει «δηλώσεις σε μια χιουμοριστική εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης». Και μια διαβεβαίωση: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το αλκοόλ».

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι άλλη, λέει το Spiegel, επικαλούμενο συμμετέχοντες στο Eurogroup που περιγράφουν «κάπως ασταθείς» συνεδριάσεις, ενώ στο Λουξεμβούργο η έφεση του Γιούνκερ στο αλκοόλ είναι «κοινό μυστικό». Ακόμη και στενοί πολιτικοί φίλοι του Γιούνκερ, αναφέρει το Spigele, επιβεβαιώνουν ότι «εδώ και χρόνια πίνει πολύ» και ήδη στο μεσημεριανό «παίρνει δύο τζιν-τόνικ και μία μπίρα».

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο γερμανικό CDU δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα αυτό, λέει το Spiegel. Και μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο συμβάν που να αποδίδεται άμεσα στη χρήση αλκοόλ. Αντίθετα, ο Γιούνκερ έβγαζε πέρα ένα σκληρό πρόγραμμα δουλειάς: «Λειτουργούσε όσο χρειαζόταν μέχρι να τελειώσει το επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων και να κλείσουν οι πόρτες πίσω του».