25 Φεβρουαρίου 2014

Παράνοια! Ακόμα και σκίτσα λογοκρίνουν οι Εβραίοι!! «Συγγνώμη» ζήτησε η SZ για σκίτσο που απεικονίζει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ως "εβραίο"

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ζήτησε συγγνώμη επειδή δημοσίευσε μια γελοιογραφία που απεικονίζει τον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ως ένα χταπόδι με μεγάλη μύτη, το οποίο κατηγορήθηκε για «αντισημιτική προπαγάνδα».

Ωστόσο, ο γελοιογράφος που τη σχεδίασε απέρριψε τις κατηγορίες. «Ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός αποτελούν ιδεολογίες οι οποίες μου είναι εντελώς ανοίκειες. Για αυτό ακριβώς έχω συγκλονιστεί που μία από τις γελοιογραφίες μου κρίνονται υπό αυτό το πρίσμα», τόνισε ο γελοιογράφος Μπούρκχαρντ Μορ σε γραπτή δήλωση που έστειλε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρωτότυπο σκίτσο, το οποίο δημοσιεύθηκε σε ποσοστό μικρότερο του 10% των φύλλων της έκδοσης της περασμένης Παρασκευής, απεικονίζει τον Ζάκερμπεργκ σε μορφή χταποδιού με τα πλοκάμια του να κρατούν υπολογιστές και smartphones.

Το καπέλο που φορά το χταπόδι, το οποίο απεικονίζεται με σγουρά μαλλιά και ένα χαμόγελο στα παχιά χείλη του, αναγράφει τον λογότυπο του facebook.

Σε ένα από τα πλοκάμια του το χταπόδι κρατάει το λογότυπο του WhatsApp, της εφαρμογής που η εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε την περασμένη εβδομάδα έναντι 19 δισ. δολαρίων.

Η εφημερίδα, η σύνταξη της οποίας βρίσκεται στο Μόναχο, είχε ήδη στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα μέσω του Twitter ζητώντας συγγνώμη για το σκίτσο.

Ο Μορ τροποποίησε την αρχική γελοιογραφία και η αναθεωρημένη εκδοχή της, με το πρόσωπο του Ζάκερμπεργκ να έχει αντικατασταθεί με ένα ορθογώνιο κουτί, δημοσιεύθηκε στο 90% και πλέον της έκδοσης της Παρασκευής.

Ο Εφραίμ Ζούροφ των Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε το αρχικό σκίτσο «σοκαριστικό» και «σχεδόν απομίμηση μιας γελοιογραφίας των Ναζί από το 1938».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μία οσμή αντισημιτισμού αναδίδεται από αυτό» δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο Ζάκερμπεργκ δεν έχει μεγάλη μύτη, αλλά σε αυτή τη γελοιογραφία η μύτη του είναι τονισμένη. Η γαμψή μύτη είναι η τυπική καρικατούρα του Εβραίου» είπε ο Ζούροφ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος σχεδίασε αυτή τη γελοιογραφία δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο Ζάκερμπεργκ είναι Εβραίος. Είναι κλασικό. Οι Εβραίοι καταλαμβάνουν τον έλεγχο του κόσμου. Ενισχύει όλα τα στερεότυπα για τους Εβραίους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η γελοιογραφία επίσης προκάλεσε οργισμένα σχόλια από χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
«Οποιοσδήποτε γνωρίζει τις γελοιογραφίες μου κι εμένα γνωρίζει επίσης ότι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μου να δυσφημίζω ανθρώπους λόγω της εθνικότητάς τους, των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή της προέλευσης της οικογένειάς τους» υποστήριξε ο Μορ.

Δήλωσε ότι εν μέρει εμπνεύστηκε τη γελοιογραφία από το χταπόδι που εμφανίζεται στην ταινία Οι Πειρατές της Καραϊβικής και δεν είχε καμία πρόθεση να στείλει κάποιο αντισημιτικό μήνυμα. «Για εμένα το θέμα δεν ήταν ο Ζάκερμπεργκ αλλά το facebook», τόνισε ο ίδιος.

«Λυπάμαι πολύ που δημιουργήθηκε αυτή η παρεξήγηση και ίσως να προσέβαλα τα αισθήματα μιας μερίδας αναγνωστών (της εφημερίδας) με το σκίτσο μου» προσέθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ