27 Μαρτίου 2014

Καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για 13 μήνες

Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

Μετά το Μάιο του 2015 αρχίζουν τα «κενά» στη χρηματοδότηση του δημοσίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες σε συνέντευξη του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Μέχρι τότε «είμαστε απόλυτα καλυμμένοι» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, και έτσι για τους επόμενους δεκατρείς μήνες δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των αναγκών του δημοσίου. Ωστόσο...
τον προσεχή Μάιο τελειώνει το πρόγραμμα που προέρχεται από την ευρωζώνη. Γι’ αυτό και στις αρχές Μαΐου είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συζήτησης στο Eurogroup σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

«Μίνιμουμ» στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι, στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους «να έχουμε μια, έστω και ελαφρά, μείωση επιτοκίου και κυρίως να έχουμε μετατόπιση προς τα πίσω χρονικά χρεολυσίων». Αυτό είναι  «ένα κούρεμα με άλλη μορφή, το οποίο δεν δημιουργεί άμεση ζημία στον αντισυμβαλλόμενο», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως «μάλλον» δεν θα βγει στις αγορές η Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση στην οδό Νίκης και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι τότε, πάντως, η Ελλάδα θα έχει λάβει τη δόση των 9 δισ. ευρώ, εφόσον βέβαια ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαρτίου ή το αργότερο τη Δευτέρα 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 1 Απριλίου είναι προγραμματισμένο το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα.

Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2014, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2015 είναι  «φιλόδοξοι» και σκιαγράφησε τα πεδία στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν παραπέρα παρεμβάσεις.

«Το επίπεδο των κρατικών δαπανών σε επίπεδο κράτους, δεν μπορεί να μειωθεί παρά ελάχιστα. Αλλά, βέβαια, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης υπάρχουν περιθώρια ακόμη. Υπάρχουν ακόμη Οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούν με πολύ υψηλότερο κόστος από το μέσο όρο του δημοσίου», δήλωσε με νόημα ο κ. Στουρνάρας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων λόγω του γεγονότος ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα 300.000 ανεκπλήρωτα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε πως «το Υπουργείο Εργασίας λαμβάνει μέτρα ούτως ώστε αυτή η ουρά να μειωθεί. Αυτός ο αριθμός που αναφέρετε υπήρχε πάντα. Τώρα μάλιστα βαίνει μειούμενος. Προσπαθούμε να αυξήσουμε το ρυθμό με τον οποίο πληρώνουμε συντάξεις, όχι να το μειώσουμε».

Τέλος ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε με έμφαση πως «νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτε». Ο ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως «από δω και στο εξής η έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως « ήδη έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και πώς θα μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Νομίζω ότι τα περισσότερο επώδυνα είναι πλέον πίσω μας». Ωστόσο για το τι θα συμβεί με τα … λιγότερο επώδυνα που είναι μπροστά μας, ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε στην επιστροφή της τρόικας «μετά το καλοκαίρι».



Πηγή:www.capital.gr