17 Μαρτίου 2014

Αρνείται το ΥΠΟΙΚ ότι χάθηκαν 1.700 υποθέσεις φοροδιαφυγής -Μόλις στο 15% η εισπραξιμότητα

Αρνείται το ΥΠΟΙΚ τα περί 1.700 «χαμένων» υποθέσεων φοροδιαφυγής λόγω ολιγωρίας του ελεγκτικού μηχανισμού. Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος απο τις αρμόδιες υπηρεσίες, ξεπερνούν τις 500 και έχουν βεβαιωθεί 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μόλις το 15% έχει εισπραχθεί.

Πιο αναλυτικά με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την αποκαλούμενη «λίστα των 1.700», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιβεβαιώνει ότι είναι σε εξέλιξη στοχευμένες διασταύρωσεις στο πλαίσιο επιχειρησιακού πλάνου καταπολέμησης φοροδιαφυγής, για 1.747 υποθέσες. Μάλιστα όπως ενημερώνει, οι υποθέσεις αυτές, εμπλουτίστηκαν με συναφείς ελέγχους (συγγενείς κτλ.) και επεκτάθηκαν σε 2.680.

Σύμφωνα πάντα με τη ΓΓΔΕ, οι υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν (από τα ειδικά συνεργεία, τα ΔΕΚ και τώρα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) ανέρχονται σε πάνω από 500. Αυτές, διευκρινίζει, είτε ολοκληρώθηκαν οριστικά είτε βρίσκονται σε στάδιο δικαστικής προσφυγής μετά τον έλεγχο και μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα το ΚΕΦΟΜΕΠ, ως αρμόδιο για αυτούς τους ελέγχους, προχωράει τον έλεγχο ακόμη 300 τέτοιων υποθέσεων, «με σκοπό την γρηγορότερη δυνατή ολοκλήρωσή τους».

Ωστόσο, όπως παραδέχεται και η ίδια η Γενική Γραμματεία, η εισπραξιμότητα των υποθέσεων αυτών, είναι περίπου στο 15% των βεβαιωθέντων.

Συνεπώς, καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν τίθεται κάποιο θέμα ολιγωρίας ή έλλειψης βούλησης στην ολοκλήρωση των ελέγχων, που από την φύση τους είναι πολύπλοκοι και σχετικά χρονοβόροι σε σχέση με άλλες πιο απλές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Η εστίαση της Γ.Γ.Δ.Ε. στον έλεγχο των αδήλωτων εισοδημάτων είναι δεδομένη και θα ενταθεί όσο ο καιρός περνάει»

Στη λεγόμενη «λίστα των 1.700» είχε καταλήξει ομάδα ελεγκτών υπό την τέως διευθύντρια Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ Κατερίνα Φραντζεσκάκη. Αρχικά πήραν στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ 2003-10 και έφτιαξαν μία λίστα με τα ΑΦΜ φυσικών προσώπων που είχαν πληρώσει φόρο μεταβίβασης άνω των 20.000 ευρώ. «Στο 80% των περιπτώσεων ήταν εργολάβοι, αρχιτέκτονες ή μηχανικοί», δήλωσε το πρώην στέλεχος του υπουργείου στην «Καθημερινή». «Παρουσίαζαν τις συναλλαγές –ενίοτε διψήφιο αριθμό μέσα σε ένα χρόνο– ως ιδιωτικές αντί για επαγγελματικές, για να αποφύγουν την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση».

Κατόπιν περαιτέρω επεξεργασίας, η ομάδα κατέληξε σε μία λίστα με περίπου 1.700 άτομα, εκ των οποίων, σύμφωνα με την πρωην διευθύντρια Ελέγχων, η «μερίδα του λέοντος» ήταν από τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά υπήρχαν κι άλλοι, «συμπεριλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών».