07 Μαρτίου 2014

Ο Σαμαράς στην κάλπη στο Δουβλίνο: «Όταν τα επιτόκια πέσουν κάτω από 6,9% τότε θα βγούμε στις αγορές»

Για το πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές, για την αναγνώριση της οποίας έτυχε η Ελλάδα στο εξωτερικό, για τις επαφές με την τρόικα αλλά και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε ανώτατη κυβερνητική πηγή στους δημοσιογράφους.

«'Οταν τα επιτόκια έχουν κατέβει κάτω από το 6,9 τότε έχουμε έτοιμες τις τις προυποθέσεις που θα χρειαστούν και τις δυνατότητες για να βγούμε στις αγορές. Θα το αποφασίσουμε ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων. Θα είναι μια δικαίωση της πολιτικής μας», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού, είπε ότι «Σε συναντήσεις και σε δημοσιες δηλωσεις αναγνώρισαν την προοδο και τις θυσίες. Αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα είναι στη φάση του τελευταίου σταδίου για έξοδο από την κρίση. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τη Ανγκελα Μέρκελ για την προόδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.»

Χαρακτήρισε πολύ γόνιμες τις συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς. Εκανε λόγο για καλυτέρευση της αναμενόμενης επίδοσης της χώρας στα διαρθρωτικά και πρόσθεσε ότι προχωρά καλά η διαπραγματευση.
«Ειναι δύσκολο να κλείσει μέχρι τη Δευτέρα, μπορεί όμως να κλείσει και νωρίτερα από το άτυπο Γιούρογκρουπ της 1ης Απριλίου», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλαδα είναι καταπληκτικό. Οι αγορές δεν επηρεάζονται πλεόν από δημοσιεύματα και αρνητικά σχόλια. Τα σπρεντς έπεσαν κάτω από τις 500 μονάδες. Ειναι μια ανευ προηγουμένου πρόοδος. Ειναι πολύ σημαντικό και οι αγορές μας δίνουν τη συνεχή ένεση αισιοδοξίας. Οταν το έλλειμα γίνεται πλεόνασμα, τόσο το εξωτερικό ισοζύγιο όσο και ο προυπολογισμός υπάρχει ένα θαύμα που κανείς δεν το ανέμενε. Αυτό απεικονίζει το δικαίωμα να είναι κανείς αισιόδοξος. Είμαστε χειροπιαστά αισιόδοξοι.»