24 Μαρτίου 2014

Alpha-Πειραιώς: Τελειώνουν πριν αρχίσουν οι ΑΜΚ

Τεράστια η ζήτηση για την ιδιωτική τοποθέτηση Πειραιώς και Alpha. Με διαδικασίες εξπρές θα κλείσουν τα βιβλία προσφορών. Μετά τις γ/σ η τυπική ολοκλήρωση. Ακολουθεί η δημόσια προσφορά μετοχών στην εγχώρια αγορά. Προτεραιότητα σε μετόχους και warrants.

Θέμα μερικών ωρών ή 24ώρου είναι πλέον η κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς καθώς αμφότερες τρέχουν ήδη το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης και αναμένεται να εμφανισθούν στους μετόχους τους στις 28 Μαρτίου έχοντας προσφορές για παραπάνω κεφάλαια από αυτά που ζητούν.

Οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης ότι άνοιξαν βιβλία προσφορών στο εξωτερικό η μεν Alpha απευθυνόμενη σε ειδικούς επενδυτές για άντληση ως 1,2 δισ. ευρώ η δε Πειραιώς για το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ ύψους 1,75 δισ. ευρώ.

Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν για άλλη μια φορά Alpha Bank και Πειραιώς αιφνιδίασε την εγχώρια αγορά είναι όμως ενδεικτική της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει στο εξωτερικό για τις δύο αυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες JP Morgan και Citigroup έχουν ήδη συγκεντρώσει δεσμεύσεις από επενδυτές για κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. ευρώ ενώ έχει υπερκαλυφθεί ήδη και το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς.

Με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση τα βιβλία προσφορών αναμένεται να κλείσουν εντός των επομένων ωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο της Πειραιώς θα μείνει ανοικτό το αργότερο ως το πρωί της Τετάρτης ενώ της Alpha λόγω και της εγγυημένης κάλυψης αναμένεται να κλείσει νωρίτερα.

Στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών μιλώντας στο Euro2day.gr αναφέρουν ότι η ζήτηση για την Πειραιώς ήταν τέτοια που πρακτικά η έκδοση είχε καλυφθεί εδώ και δύο εβδομάδες. Στην Alpha Βank η προεργασία των εγγυητών κάλυψης ξεκίνησε νωρίτερα και το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή είναι τόσο μεγάλο ώστε στις παρουσιάσεις στην Αμερική να παραβρεθούν ακόμη και ιδιοκτήτες hedge funds.

Τυπικά η διαδικασία του book building θα ολοκληρωθεί για τις δύο τράπεζες την προσεχή Παρασκευή, 28 Μαρτίου, μετά την διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων που θα εγκρίνουν τις αποφάσεις για αυξήσεις κεφαλαίου. Αμέσως μετά αναμένεται να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια Alpha και Πειραιώς που θα καθορίσουν την τιμή διάθεσης βάσει και των προσφορών που έχουν γίνει αποδεκτές.

Μετά την απόφαση των γενικών συνελεύσεων αναμένονται οι εγκρίσεις των ενημερωτικών δελτίων της αύξησης κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δημόσια προσφορά μετοχών στην εγχώρια αγορά.

Η Tράπεζα Πειραιώς αναφέρει ρητώς στην σημερινή της συνεδρίαση ότι θα υπάρξει και δημόσια προσφορά για την εγχώρια αγορά ενώ αντίθετα η ανακοίνωση της Alpha Bank μιλά μόνο για προσφορά σε ειδικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δημόσια εγγραφή για την εγχώρια αγορά θα δίνει προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους και κατόχους warrants. Στόχος των δύο τραπεζών όπως έχει γράψει το Euro2day είναι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών πριν το Πάσχα.

Του Χρήστου Κίτσιου
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1196887/teleionoyn-prin-arhisoyn-oi-amk-gia-alpha.html