05 Μαρτίου 2014

BINTEO-Πιο κοντά Αθήνα και τρόικα μετά τη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ, «αγκάθι» οι τράπεζες-Που συμφώνησε και που διαφώνησε ο Άδωνις με την τρόικα

Σύγκλιση στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά βρέθηκαν κυβέρνηση και τρόικα κατά τη βραδινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, με τους επικεφαλής της τρόικας, στον απόηχο των άκαρπων επαφών της τριμερούς με τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αυξάνει τα μέτρα που θα εφαρμόσει βάσει της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ από 80% σε 87% του συνόλου των προτάσεων. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το θέμα των τιμών των βιβλίων, αλλά όχι για το ζήτημα του γάλατος. Σε ότι έχει να κάνει με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέες προτάσεις, που θα εξετάσει η τρόικα.

Παρά ταύτα, ανοιχτό φαίνεται πως παραμένει το ζήτημα των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, «χάσμα» που αποτυπώθηκε και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιώργο Προβόπουλο.

Η ελληνική πλευρά τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα 5,5 έως 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίθετα η τριμερής φέρεται να τις υπολογίζει στα 8 με 8,5 δισ.

Όπως άφησε να εννοηθεί μετά τη συνάντηση με την τρόικα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο ζήτημα των τραπεζών δεν υπάρχει καν σύμπνοια μέσα στους κόλπους της ίδιας της τρόικα, με ΔΝΤ και Ευρώπη μην έχουν βρει ακόμα κοινό τόπο.

Οι διαφωνίες εντός της τριμερούς περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση, δεδομένου ότι η αξιολόγηση δε θα ολοκληρωθεί εάν δεν επέλθει συμφωνία για τις τράπεζες.

Το ίδιος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλουν να κλείσει ο έλεγχος, αλλά ο ρόλος του ΔΝΤ και η συμπεριφορά του ξεπερνάει την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία κατ' αρχήν συμφωνία με την τριμερή πριν το Eurogroup της Δευτέρας, 10 Μαρτίου, για τη δρομολόγηση εκταμίευσης των επόμενων δόσεων στήριξης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν, όπως δήλωσε το μεσημέρι ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η Αθήνα στο ελάχιστο περιμένει ένα μήνυμα «επαρκούς προόδου» από την τριμερή, με τυχόν αποφάσεις για εκταμίευση δόσης να παραπέμπονται ενδεχομένως σε έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Που συμφώνησε και που διαφώνησε ο Άδωνις με την τρόικα. Ανοικτά πλέον τα φαρμακεία όλα τα απογεύματα
Μία συμφωνία και μία διαφωνία σημειώθηκαν κατά την αποψινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Διαφώνησαν για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά επήλθε συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στο υπουργείο Υγείας υπήρξε ουσιαστική διαφωνία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και τις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.

Τέλος,η Τρόικας δέχθηκε να εξεταστεί ύστερα από έξι μήνες το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
                                   


Πηγή: http://www.skai.gr