08 Μαρτίου 2014

Η Κύπρος βάζει "μπλόκο" στα περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών η Κύπρος ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και προβαίνουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και τους απαραίτητους ελέγχους, στη βάση των προνοιών της απόφασης και του κανονισμού της ΕΕ που αφορούν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά συγκεκριμένων προσώπων λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταξύ των 18 προσώπων περιλαμβάνεται ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Μικόλα Αζάροφ.

Η ανακοίνωση εξεδόθη ύστερα από σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών της Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα αυτό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας και της ΜΟΚΑΣ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δυνάμει της Απόφασης 2014/119/ΚΕΠΠΑ και του Κανονισμού 208/2014 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχύ από 06 Μαρτίου 2014, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν στην άμεση δέσμευση των χρηματοοικονομικών πόρων και κεφαλαίων 18 προσώπων, τα οποία αναφέρονται στα παραρτήματα των προαναφερόμενων νομικών πράξεων.

"Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και προβαίνουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και τους απαραίτητους ελέγχους, στη βάση των προνοιών της εν λόγω Απόφασης και Κανονισμού", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Νικόλας Γεωργίου