19 Μαρτίου 2014

Το παραδέχονται οι ΣΥΡΙΖΑίοι: Η Δούρου παραιτήθηκε για να μη της βαράνε οι άλλοι υποψήφιοι ότι είναι βουλευτής και δεν παραιτείται

[Το γράψαμε από χθες όταν άλλοι την συγχαίρονταν: Η κίνηση της Δούρου δεν ήταν ιδιοτελής ούτε "επιβεβλημένη λόγω αριστερής ιδεολογίας" όπως ηλιθιωδώς λέει... απλά οι Σγουρός-Κουμουτσάκος που δεν είναι βουλευτές θα της κοπάναγαν κάθε μέρα ότι δεν ενδιαφέρεται για την περιφέρεια, δεν θα ασχοληθεί αν δεν βγει, είναι σίγουρη ότι δεν θα βγει γιαυτό κρατάει την έδρα για καβάτζα κ.λπ... παραιτούμενη ελπίζει ότι τους αφαίρεσε ένα επιχείρημα... τόσο απλά]

Η επιλογή της υποψήφιας για την περιφέρεια της Αττικής Ρένας Δούρου να παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα για να καταδείξει το πραγματικό της ενδιαφέρον για την τοπική αυτοδιοίκηση αιφνιδίασε μεν φίλους και αντιπάλους, ωστόσο προκάλεσε και αμηχανία σε ένα μεγάλο κομμάτι της Κουμουνδούρου.

Κυρίως έφερε εξ αντικειμένου σε θέση αμηχανίας τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υποψήφιοι για περιφέρειες και δήμους, στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ προκαλεί και μία περίεργη φιλολογία, που συμπυκνώνεται στα εξής ερωτήματα:

Εάν το ενδιαφέρον για την περιφέρεια ή το δήμο επιβεβαιώνεται με την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα, τότε δεν πρέπει να ισχύσει αυτό και για τους άλλους βουλευτές υποψήφιους από τον ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν είναι έτσι μήπως πρέπει η ηγεσία του κόμματος να ζητήσει κι από τους άλλους υποψήφιους να παραιτηθούν από βουλευτές;

Η σχετική συζήτηση κατάφερε πάλι να μπλέξει για τα καλά το εσωτερικό του κόμματος. Με δεδομένο ότι ουσιαστικά κανείς εκ των βουλευτών που δίνουν μάχη σε περιφέρεια ή δήμο δεν επιθυμεί να παραιτηθεί τα πράγματα περιπλέκονται. Κορυφαία στελέχη επισήμαιναν ότι δεν είχε τεθεί ποτέ, κατά τη διάρκεια επιλογής των υποψηφίων, ο όρος της παραίτησης. Απλά ζητήθηκε από την ηγεσία να επιστρατευτούν σε συγκεκριμένες περιοχές βουλευτές, ώστε να δοθεί η μάχη με καλύτερες προϋποθέσεις. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα είχαν πιεστεί από τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για να αποδεχθούν το χρίσμα. «Άρα δεν μπορεί να τους ζητήσει κανείς τώρα να παραιτηθούν» σημείωναν με νόημα.

Το δύσκολο ωστόσο είναι τώρα το πώς θα εξηγηθεί η διαφορετική συμπεριφορά, με την κυρία Δούρου από τη μία να πλειοδοτεί υπέρ της επιλογής της παραίτησης και από τους άλλους υποψήφιους από την άλλη να παραμένουν στη βουλή.

Έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι η περίπτωση της περιφέρειας Αττικής είναι ξεχωριστή και γι’ αυτό η στρατηγική της κυρίας Δούρου πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και να μην συγκρίνεται με άλλες περιπτώσεις. Κατ’ αρχήν η μάχη στην Αττική είναι η κορυφαία και πιο σημαντική για τις περιφερειακές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει το παραμικρό περιθώριο να τη χάσει. Επίσης η κυρία Δούρου έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό αντίπαλο, τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, που έχει αναδείξει ως μείζον επικοινωνιακό θέμα, το αν ο κάθε υποψήφιος έχει όντως πρόθεση να παραμείνει στην περιφέρεια εφόσον εκλεγεί – όπως ο ίδιος θα κάνει πέραν πάσης αμφιβολίας. Η κυρία Δούρου σε αυτή την πρόκληση ακριβώς απάντησε, τονίζουν και επισημαίνουν ότι η υποψήφια περιφερειάρχης είχε ενημερώσει από πριν τον κ. Τσίπρα για την κίνησή της. Επισημαίνουν επιπλέον ότι η κυρία Δούρου έχει τις περισσότερες πιθανότητες σχεδόν από κάθε άλλο υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει σε αυτές τις εκλογές, άρα μπορεί να ρισκάρει και κάτι περισσότερο.  

Γιάννης Μακρυγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ