01 Μαρτίου 2014

Ο απόλυτος βλάκας διάδοχος του σχετικά βλάκα

Στα χρόνια που το Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας είχε μετατραπεί περίπου σε… συμπλήρωμα της πολιτικής ζωής, λόγω της θυελλώδους επικράτησης του Τόνι Μπλερ και των Νέων Εργατικών, οι Τόρις δυσκολεύονταν να βρουν ένα αξιοπρεπές και αξιόμαχο πολιτικό ισοδύναμο.

Άργησαν, αλλά τα κατάφεραν στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Κάμερον, του “Τόρι Μπλερ”, όπως έχει αποκληθεί, όχι όμως ως αυτοτελής πολιτική προσωπικότητα, αλλά στο πλαίσιο μιας ομάδας “40άρηδων”. Η ισχυρή τριανδρία που σήκωσε το βάρος της αλλαγής γενιάς και αισθητικής για το κόμμα που μεγαλούργησε στα χέρια της Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Τζορτζ Όσμπορν και ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο ένας έγινε αρχηγός του κόμματος και στη συνέχεια πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο Όσμπορν ανέλαβε την ιδεολογική μετεξέλιξη των Τόρις, και ο Μπόρις Τζόνσον παρέμεινε ως… εφεδρεία για το μέλλον, κερδίζοντας 2 φορές τη μάχη στον Δήμο του Λονδίνου.

Το μέλλον φαίνεται ότι… πλησιάζει για τον πρώην δημοσιογράφο, ο οποίος δεν ενοχλείται από το παρατσούκλι “κλόουν” που τον συνοδεύει στη διαδρομή του στα δημόσια πράγματα, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, πολλά στελέχη των Τόρις τον προτρέπουν να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η ανάγνωση είναι διπλή: Απ’ τη μια, η υποψηφιότητα του Μπόρις Τζόνσον θα έδειχνε ότι στηρίζει ουσιαστικά τον Ντέιβιντ Κάμερον, και δεν ποντάρει απλώς στο τέλος της ηγεμονίας του σημερινού πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να διεκδικήσει την… επιτάχυνση της σειράς του.

Απ’ την άλλη, μονάχα αν είναι εκλεγμένος βουλευτής θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών, εφόσον τεθεί ζήτημα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση των επόμενων βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς παρά το σταθερό προβάδισμα που έχουν οι Εργατικοί στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο, δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν ρεύμα νίκης.

Όσο για την πρωθυπουργική σύγκριση ανάμεσα στον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Εντ Μίλιμπαντ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

http://ysterografa.gr/international-news/o-dimarxos-tou-londinou-diadoxos-tou-cameron