08 Μαρτίου 2014

Τρίτη απόπειρα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ να μπουν στην Κριμαία-Έκκληση τεσσάρων χωρών κεντρικής Ευρώπης για φυσικό αέριο από ΗΠΑ

Έκκληση 4 χωρών που έχουν γευτεί στο πετσί τους τι θα πει "σύμμαχος των Ρώσων", για φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ... ενδεικτικό της συμπάθειας που τους θρέφουν οι γείτονές τους

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιχειρεί για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

“Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλες τις διαφορετικές διόδους και να να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα” μέχρι να λήξει την Τετάρτη η εντολή της αποστολής, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κάθι Μπάρτον.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Έκκληση τεσσάρων χωρών κεντρικής Ευρώπης για φυσικό αέριο από ΗΠΑ
Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία ζήτησαν την βοήθεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να αγοράσουν αμερικανικό φυσικό αέριο μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στις εξαγωγές, προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι πρεσβευτές των τεσσάρων χωρών στην Ουάσιγκτον απέστειλαν την Πέμπτη κοινή επιστολή προς τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητώντας την επέκταση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη.

“Η παρουσία αμερικανικού φυσικού αερίου θα ήταν ιδιαίτερα καλοδεχούμενη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μια ενέργεια του Κογκρέσου για επέκταση των εξαγωγών LNG στους συμμάχους της Αμερικής θα έρθει σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή”.

“Η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι μόνο ένα καθημερνό ζήτημα για εκατ. πολιτών στην περιοχή μας, αλλά αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη” σημειώνουν.


Πηγή:www.capital.gr