08 Μαρτίου 2014

Ποιός Θεσσαλονικιός πολιτικός επισκέπτεται κρυφά, αλλά πολύ συχνά τον μητροπολίτη Άνθιμο;

Περιμένει τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να τους δώσει την… ευχή του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο οποίος είχε την τελευταία του συνάντηση με τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Ο ίδιος αποκαλύπτει πως με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη πλέον, και αφού έχουν αφήσει τις κόντρες του παρελθόντος πίσω «τα λένε συχνά» και μάλιστα στα… κρυφά, χωρίς δηλαδή την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.

Μιλώντας στην «Κ» ο κκ. Άνθιμος υποστηρίζει πως «όλοι οι υποψήφιοι είναι ευπρόσδεκτοι». Στην ερώτηση εάν είναι ευπρόσδεκτος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λέει: «Α καλά εκείνος έρχεται όλη την ώρα. Πρώτο είναι γείτονάς μας. Αλλά πολλές φορές έχουμε συναντηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Υπάρχουν δυο τρία πράγματα βασικά που διαφωνούμε αλλά στη συζήτηση των θεμάτων έχει καλή διάθεση και προσπαθεί». Λέει ότι ο κυρ Γιάννης για αυτές τις εκλογές δεν τον έχει επισκεφτεί και συμπληρώνει «οπωσδήποτε θα έρθει».

Για την έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης λέει ότι πρόκειται για «πρόκληση στην ευπρέπεια, στη λογική και στην πικρή εμπειρία του λαού μας για τη μεγάλη περιπέτεια που είχαμε με τη 17 Νοέμβρη. Είναι αξιολύπητοι οι άνθρωποι που είναι στις φυλακές και το Ευαγγέλιο προβλέπει να τους βοηθάμε. Αλλά το να βγει για το θέμα αυτό ένα ολόκληρο βιβλίο και να περιλαμβάνει λεπτομέρειες οι οποίες είναι απαράδεκτες να βγαίνουν στη δημοσιότητα αυτό ήταν μια πρόκληση που λύπησε το λαό».

Ο κκ. Άνθιμος σχολιάζει και το γεγονός ότι ένα στέλεχος πολιτικού χώρου προλογίζει το συγκεκριμένο βιβλίο. «Ισχυρίζονται ότι δεν είναι στέλεχος και ότι ήταν κάποτε αυτός που το προλογίζει. Αλλά είτε ήταν είτε όχι πολιτικό στέλεχος, είτε είναι Έλληνας είναι συνυπεύθυνος για όλη αυτή την πρόκληση στη νοημοσύνη του λαού που θέλει να ζει ειρηνικά χωρίς έγκλημα και τιμωρία».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υποστηρίζει πως «είναι λίγο δύσκολο να το κρίνω όλα αυτό. Μπορεί να υπάρχουν και ενέργειες που να μην είναι γνωστές στο επίπεδο της διπλωματίας. Νομίζω πως (οι ξένοι) μας βλέπουν ως παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά για ευνοϊκές και ειρηνικές αποφάσεις. Το θέμα της Ουκρανίας πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το προεδρείο είναι ελλαδικό. Νομίζω ότι θα βοηθήσουν και θα δώσουν λύσεις να μην γίνει αιματοχυσία και οι δυο χώρες οι μεγάλες: η Ρωσία και η Ουκρανία να βρουν μόνες τους τις καλύτερες λύσεις για το λαό. Να μην υπάρξει σύγκρουση».

Β.Στολάκης

karfitsa.gr