05 Μαρτίου 2014

Ξένοι ανταποκριτές «ξεψαχνίζουν» τον Πούτιν-Οι ασυναρτησίες, τα μαθήματα ιστορίας & γιατί θεωρούν ότι τρελάθηκε

Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να το δήλωσε πριν από δύο ημέρες. Οι ξένοι ανταποκριτές που τον άκουσαν από κοντά να μιλάει, συμφώνησαν απόλυτα με την Γερμανίδα Καγκελάριο: ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χάσει τα λογικά του. Οσο ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθούσε να εξηγήσει τις κινήσεις του στην Κριμαία, στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, οι δημοσιογράφοι τον έκαναν... φέτες με φαρμακερά σχόλια στο Twitter.

Σαν να το είχε προβλέψει ο Πούτιν, φρόντισε να... εκδικηθεί εκ των προτέρων έναν από αυτούς, καθώς τον πέταξε έξω από τη συνέντευξη επειδή είχε τολμήσει να αφήσει ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο- το οποίο χτύπησε- ενώ ο άλλος δέχθηκε ένα ολιγόλεπτο μάθημα από το Ρώσο Πρόεδρο.

Ο τίτλος της Washington Post είναι ενδεικτικός των εντυπώσεων που άφησε ο Πούτιν στους ανταποκριτές. «Η περίεργη, ασυνάρτητη συνέντευξη», έγραψε η αμερικανική εφημερίδα, που συγκέντρωσε τα σχόλια διαφόρων ξένων δημοσιογράφων για αυτά που άκουγαν. Ποια ήταν η τελική τους εντύπωση; Οπως έγραψε η Αν Απλμπάουμ, της Washington Post, μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία: «Η συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι ίσως φτάσαμε στο παράξενο σημείο στο οποίο ο δικτάτορας πιστεύει την ίδια την προπαγάνδα του».

Οι επίμαχες ατάκες του Πούτιν και τα φαρμακερά σχόλια των ξένων ανταποκριτών:

«Κοιτάξτε στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Μπορείς να πας σε κατάστημα και να αγοράσεις μία στολή. Είναι αυτοί Ρώσοι στρατιώτες; Οχι, είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες αμυντικές δυνάμεις».
- Θα αγνοήσουμε όλες αυτές τις ενδείξεις περί του αντιθέτου και θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία (Washington Post).

«Οι ελεύθεροι σκοπευτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ήταν προβοκάτορες από την αντιπολίτευση»
-Δηλαδή πυροβολούσαν τους εαυτούς τους (Στιβ Ρόζενμπεργκ, BBC)

«Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι ο νόμιμος πρόεδρος, αλλά δεν έχει πολιτικό μέλλον»
-Μετάφραση: Ο Γιανουκόβιτς είναι απατεώνας, δεν έχει πολιτικό μέλλον, αλλά έσωσα τη ζωή του για ανθρωπιστικούς λόγους. Και από τη στιγμή που είναι ακόμη νόμιμος πρόεδρος, πώς θα μπορούσα να αγνοήσω το αίτημά του να στείλω στρατιώτες για να αποκαταστήσουν την τάξη στην Ουκρανία (Λούσιαν Κιμ)

«Οι Αμερικανοί κάθονται στην άλλη άκρη, σαν να είναι σε εργαστήριο που κάνουν πειράματα σε ποντίκια. Γιατί το κάνουν; Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει».
-Πιο απλά, οι Αμερικανοί φταίνε για όλα (Washington Post)

«Στην Ουκρανία έχουν συνηθίσει ο ένας κλέφτης να αντικαθιστά τον άλλον. Εβαλαν ολιγάρχες στην εξουσία στις ανατολικές περιοχές. Μάλιστα, ένας από αυτούς εξαπάτησε πριν από 2-3 χρόνια τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς».
-Οι Ουκρανοί ολιγάρχες είναι απαίσιοι, χειρότεροι ακόμη και από τους Ρώσους (Washington Post)

«Ξέρετε τι σημαίνει επανάσταση;...»
-Πολύ χαίρομαι που δεν μπορώ να κάνω ερώτηση. Ο Πούτιν κάνει σχολικό μάθημα στο δημοσιογράφο του Reuters για τον ορισμό της επανάστασης (Λάουρα Μιλς, Associated Press)