07 Μαρτίου 2014

Σημαντική για την Κύπρο απόφαση του ΕΛΚ

Ξεκάθαρες οι θέσεις του ΕΛΚ για την Κύπρο, το Φυσικό Αέριο και το ρόλο του κόμματος μέχρι το 2019

Του Κυριάκου Πομηλορίδη

Σημαντικές αναφορές για το Κυπριακό και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα Δράσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως αυτό εγκρίθηκε απόψε στο 22ο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο, το οποίο αποτελεί και το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος μέχρι και το 2019.

Όπως αναφέρεται:
"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στη Συρία και στην Αίγυπτο, υπογραμμίζουν την σημασία της Κύπρου ως Ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Υπό το φως των σημαντικών ανακαλύψεων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην ενδυνάμωση της ασφάλειας της ενέργειας της Ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ολοκληρωτική διευθέτηση του κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα του Σ.Α. των Η.Ε. και στις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε".

"Συνεπώς, η Τουρκία πρέπει να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, συμπεριλαμβανομένου της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων, για αποφυγή οποιασδήποτε απειλής, ή πράξεις ενάντια σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πηγή τριβής ή δράσεων που μπορούν να διακινδυνεύσουν σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως η εφαρμογή του Πρωτοκόλου της Άγκυρας, την παράδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και της Συνθήκης των ΗΕ και του Δικαίου της Θαλάσσης".