07 Μαρτίου 2014

Λαμόγιο Καλφαγιάννης-ΠΟΣΠΕΡΤ: Αντισυνταγματικό το τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ...δεν τσουλάει στην τσέπη μας όπως της ΕΡΤ

Αντισυνταγματικό και παράνομο είναι το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υπέρ της «Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης» (ΝΕΡΙΤ), υποστηρίζει με προσφυγή της που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και πρόεδρος της Παναγιώτης Καλφαγιάννης.

Κεντρικό νομικό επιχείρημα της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ότι η μηνιαία επιβολή των 3 ευρώ ανά μετρητή κατανάλωσης ρεύματος υπέρ της ΝΕΡΙΤ δεν είναι ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρος, ο οποίος μάλιστα επιβάλλεται χωρίς την τήρηση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Ειδικότερα, η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητεί την ακύρωση της από 31.12.2013 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό με την οποία καθορίζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ και ο τρόπος είσπραξής του.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδίας το επίμαχο ανταποδοτικό τέλος επιβάλλεται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξάρτητα αν βλέπουν ή όχι τηλεόραση, με συνέπεια να αποτελεί φόρο.

Επιπρόσθετα, σημειώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ, «οι φορολογούμενοι ήδη επιβαρύνονται για τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ), που λειτουργεί εν μέρει και χρηματοδοτείται μέσω κρατικού προϋπολογισμού και επιβαρύνονται εκ νέου για την ίδια αιτία μέσω του νέου ανταποδοτικού τέλους».

Ακόμη, αναφέρει η Ομοσπονδία ότι ο νόμος 4173/2013 που εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν το ύψος του επίμαχου ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ είναι αντίθετος στο άρθρο 78 του Συντάγματος που προσδιορίζει την έννοια του φόρου.

Τέλος, υποστηρίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ ότι το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ, αντιβαίνει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και το άρθρο 4 που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Παναγιώτης Τσιμπούκης