19 Μαρτίου 2014

Πείνα και των οβρέων στη Βενεζουέλα του ΣΥΡΙΖΑ: Άδειασαν τα ράφια από αλεύρι, ζάχαρη και... πάνες

Ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης - «Περιμένω στην ουρά πάνω από μία ώρα και δεν υπάρχει καφές, αλεύρι, λάδι, βούτυρο, δημητριακά, ούτε καν πάνες», λέει κάτοικος του Καράκας

Καπνός από τα ράφια των καταστημάτων στη Βενεζουέλα έχουν γίνει το αλεύρι, η ζάχαρη και οι... πάνες. Η κοινωνική αναταραχή στη χώρα έχει επιφέρει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και αγαθά. Πριν από λίγο καιρό η Βενεζουέλα είχε στερέψει από... χαρτί τουαλέτας, τώρα όμως οι ελλείψεις αγγίζουν αγαθά που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Μετά την εκλογή του Νικολά Μαδούρο στην προεδρία της χώρας, οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας συγκλονίζουν συθέμελα τη λατινοαμερικανικη χώρα.

Σοβαρά επεισόδια στην πατρίδα του Μαδούρο έχουν ξεσπάσει από τις αρχές Φεβρουαρίου και συνεχίζονται με τους πολίτες να ζητούν ένα καλύτερο μέλλον αλλά και την παραίτηση του προέδρου τους.

Ο Μαδούρο δηλώνει αποφασισμένος να μην αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο χάος. Ωστόσο, η χώρα του εξακολουθεί να έχει το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο. Η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα μαστίζει πολλά αστικά κέντρα. Ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φτάσει σε επίπεδα- ρεκόρ ενώ παρατηρείται σοβαρή έλλειψη τροφίμων. «Περιμένω στην ουρά πάνω από μία ώρα και δεν υπάρχει καφές, αλεύρι, λάδι, βούτυρο, δημητριακά, ούτε καν πάνες. Αυτά που λείπουν δεν είναι πολυτέλειες αλλά τρόφιμα αναγκαία για την επιβίωσή μας», υποστηρίζουν κάτοικοι στο Καράκας.

Ο αυτοαποκαλούμενος «πρόεδρος των εργατών» μιας εξαιρετικά πολωμένης χώρας, ο οποίος ξεκίνησε τα βήματά του στην πολιτική ως συνδικαλιστής οδηγός λεωφορείου, δεσμεύτηκε να προωθήσει το όραμα του Τσάβες για το «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα », όμως, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Βενεζουέλας χειροτέρεψαν.

Mίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ