20 Μαρτίου 2014

Αναζητούν κι άλλους “αδυνάμους” για το κοινωνικό μέρισμα

Της Μαρίνας Μάνη

Η συμφωνία με την τρόικα θα κατατεθεί προς «κατεπείγουσα» ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα με την μορφή πολυνομοσχεδίου που δεν θα περιέχει μόνο ένα άρθρο.

Σ΄αυτή τη θέση κατέληξαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία «είναι καλή» και δεν πρέπει  να υπερισχύσει το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει μία κίνηση «όλα σε ένα».

Ομάδα εργασίας από στελέχη των δύο κυβερνητικών εταίρων θα επεξεργασθούν τα άρθρα και, κυρίως , θα  οριστικοποιήσουν τους αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος.

Δηλαδή, ποιοι έχουν λαμβάνειν από τα 520 εκατ ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η δεξαμενή και με άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι ή ανασφάλιστοι.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου (ο οποίος «εκπροσωπούσε» το Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα), ο Πάνος Τσακλόγλου (επικεφαλής του ΣΟΕ), Βασίλης Κεγκέρογλου (υφυπουργός Εργασίας) και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας.

Και τα πρόστιμα μέσα 

Η Χ.Τρικούπη προτείνει να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο και η μείωση των φορολογικών προστίμων, ώστε «να γίνει ακόμη πιο εμφανές το θετικό του πρόσημο».

Φόβους για «αντάρτικο» στην ψηφοφορία εκφράζονται μόνο από τη ΝΔ και αφορούν ενδεχόμενο καταψήφισης της άρσης της ενιαίας τιμής στα βιβλία (από τον Νικήτα Κακλαμάνη) και της ρύθμισης για το γάλα δύο ημερών (από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο).

Για τη ρύθμιση που αφορά στις τράπεζες οι δύο εταίροι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους – «ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου», κατά τη Χ.Τρικούπη.


Πηγή:www.capital.gr