12 Μαρτίου 2014

Τρέχει ο Τσίπρας αφού δεν τραβάνε καθόλου Ρένα και Γαβριήλ


Η χαμηλή δυναμική της Ρένας Δούρου και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη όπως προκύπτει τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προβληματίζουν έντονα την Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να έχει πάρει προσωπικά πάνω του την εκλογική μάχη για το δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια ακόμη εκδήλωση μετά από εκείνη στο “Ακροπόλ”, στις 20 Μαρτίου στη Στοά του Βιβλίου, παρουσίασης βιβλίου αυτή τη φορά, του υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού με τον τίτλο «Από την κρίση στην κυβέρνηση της Αριστεράς: η στρατηγική των αναγκών» θα εξελιχθεί σε προεκλογική εκδήλωση με ομιλητές τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποψηφίους για τον δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.

Τι θα είναι νίκη και τι ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο συνδυασμός αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών περιπλέκει την απάντηση στο ερώτημα τι σημαίνει νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τι ήττα, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι τα ΜΜΕ και ιδίως τα λεγόμενα “συστημικά” θα επιχειρήσουν εξωραϊσουν επικοινωνιακά το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Για τις ευρωεκλογές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η νίκη θα είναι “καθαρή”, ρισκάροντας να πουν δηλαδή με 3-4 μονάδες διαφορά τουλάχιστον, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι θα έχει προηγηθεί ο α΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα υπάρχει κίνδυνος αυξημένης αποχής λόγω της εκλογής δημάρχων από την πρώτη Κυριακή.

Όσον αφορά τους δήμους και ειδικά τις Περιφέρειες στόχος είναι σε πρώτη φάση οι υποψήφιοι που στηρίζει το κόμμα να περάσουν στο β΄γύρο και με αυξημένα ποσοστά προφανώς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

Σχετικά με τον αριθμό των Περιφερειών που μπορούν να κερδίσουν στο τέλος εκτιμούν ότι στην Αττική, στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έχουν ισχυρές πιθανότητες να τις κερδίσουν, ενώ σκληρή θα είναι μάχη σε Ανατολική Μακεδόνια-Θράκη και στην Ήπειρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2010 στην Επικράτεια η αποχή στον α΄γύρο ξεπέρασε το 40% και στο β΄γύρο έφθασε το 54%. Ειδικότερα στο δήμο Αθηναίων και στον Πειραιά η αποχή εκτινάχθηκε στο 65%, ενώ στο δήμο Θεσσαλονίκης στο 55%. Στην περιφέρεια Αττικής η αποχή άγγιξε το 60%.

Εκτός της αποχής, τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αύξηση παρουσίασαν και τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια. Στις περιφερειακές εκλογές, τα άκυρα και λευκά ξεπέρασαν το 10% και στην αναμέτρηση για την ανάδειξη δημάρχων τα άκυρα και λευκά ήταν πάνω από 7%.

newsit.gr