12 Μαρτίου 2014

Άγριος καυγάς Μητσοτάκη - Λαφαζάνη - «Είσαι υπάλληλος της τρόικας!»

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του νομοσχεδίου Μητσοτάκη για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου. Σκληρές κουβέντες ακούστηκαν μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Η ατιμωρησία στο δημόσιο παίρνει τέλος», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία και δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλλε η τρόικα», δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Έρχεστε να παίξετε το ρόλο αυτού που θα πρέπει να βρει τους οργανισμούς, τους υπαλλήλους προκειμένου να πετύχει τον αριθμητικό στόχο. Αυτό δε λέγεται μεταρρύθμιση, αυτό είναι διάλυση του κράτους. Καμία αναδιοργάνωση του κράτους, καμία μεταρρυθμιστική πνοή», αντέδρασε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη «υπάλληλο της τρόικας» που ψάχνει στα τυφλά να βρει ανθρώπους να απολύσει, ενώ αμφισβήτησε ότι με το νομοσχέδιο θα επιτευχθεί δημοσιονομική περικοπή ύψους 2,5 ~ 3 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «θιασώτης ενός μεγάλου κράτους» δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ταιριάζει στην Κουμουνδούρου η φράση του Τολστόι «όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς πρώτα τον εαυτό του».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως παραδέχτηκε ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να έγινε μικρότερο αλλά όχι… καλύτερο, ενώ σημείωσε πως «υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή».

Τέλος άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για προκατόχους του λέγοντας πως μέχρι τώρα «είτε κλείναμε φορείς «σφραγίδες» χωρίς κανέναν εργαζόμενο είτε συγχωνεύαμε χωρίς εξορθολογισμό δομών», ενώ τώρα, τόνισε, «κλείνουν φορείς με δραστηριότητα και με υψηλές δαπάνες και για πρώτη φορά υπάρχει μετρίσιμο δημοσιονομικό κόστος». «Ήταν μία δύσκολη άσκηση που εμπεριέχει και πολιτικό κόστος» πρόσθεσε.