08 Μαρτίου 2014

ΥΠΟΙΚ: Και οι δανειστές θέλουν να τελειώσουμε-Κάνει πίσω η τρόικα για τις τράπεζες

Προς συμβιβαστική λύση με την τρόικα για τις τράπεζες φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τον οποίο «φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ για τις δικές μας θέσεις». Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσει την αξιολόγηση».

Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι, μετά και από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, η διαφορά της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ δεν είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. «Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που πιέζει για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Νοέμβριο.

Πάντως, το θέμα των τραπεζών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, αλλά δεν θα γίνει παρέμβαση από ελληνικής πλευράς για να δοθεί λύση σε επίπεδο αξιωματούχων υψηλότερα ιστάμενων από τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την πορεία των συνολικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «φαίνεται αχνά να διαμορφώνεται καλό κλίμα. Δεν φιλοδοξούμε να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τη Δευτέρα- δεν θα την έχουμε-, αλλά προσδοκούμε σε μια θετική έκθεση προόδου».

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει και νέα σύσκεψη το Σάββατο το πρωί με την Τρόικα, για να συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

«Δεδομένη» θεωρούν στην κυβέρνηση μια θετική δήλωση προόδου της Τρόικας που θα δείχνει στο Eurogroup της Δευτέρας ότι οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα. «Και οι δανειστές θέλουν να τελειώσουμε» ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Χωρίς συμφωνία, αλλά με… αισιοδοξία, ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βρούτση – τρόικας

Χωρίς να υπάρχουν ανακοινώσεις για το εάν επιτεύχθηκε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών μας και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντησή τους.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη η οποία ωστόσο δεν έγινε. Επίσης την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας είχε συνεργασία ενόψει της συνάντησης, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα αυτό που προέκυψε από κυβερνητικούς παράγοντες ήταν ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»  από ελληνικής πλευράς όσον αφορά μεταξύ άλλων στο ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο υπουργών εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δύο ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση.

Τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι, μετά την ανάθεση της ευθύνης για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, που έως τώρα μπορούσε να ασκήσει «βέτο», έχει ουσιαστικά αρθεί και έχει ικανοποιηθεί η βασική απαίτηση της τρόικας να μην υπάρχει κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες αυτές.

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.