01 Μαρτίου 2014

Η …"μιλιτέρ" εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Αλειφερόπουλου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ή αλλιώς η «επίλεκτη ομάδα κρούσης» της πολιτικής και κομματικής «στρατιάς» του κόμματος, αν και δηλώνει «ετοιμοπόλεμη»  για τη …μάχη εμφανίζεται να στερείται εκπαίδευσης, πειθαρχίας και συχνά δεν τηρεί τους κανονισμούς .

Παρά τις «εντολές του Στρατηγείου» της πλ. Κουμουνδούρου και της ηγεσίας του κόμματος όλο και πιο συχνά ορισμένοι βουλευτές με δηλώσεις τους λειτουργούν ως «αυτόμολοι» ή και ως «ομάδα ατάκτων» μη έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία.

Οι …«αυτόμολοι – άτακτοι»

Η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι «μπορεί ο Σαμαράς να έχει το τέλος του Γιανουκόβιτς, όμως η Ελλάδα δεν θα έχει το τέλος της Ουκρανίας» προκάλεσε αίσθηση αλλά και ιδιαίτερη ενόχληση στο …στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ενώ το κόμμα έριχνε «συντονισμένα πύρα», με ανακοινώσεις του κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μπάρκας «εξαπέλυσε τη ρουκέτα του» προδίδοντας στην ουσία την …πολιτική «θέση» της «στρατιάς» του στον «εχθρό» και καθιστώντας «αδύναμη» την «ισχύ πυρός» των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ .

Όμως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η «ομάδα ατάκτων» μετρά πολλούς  όπως ο  κ. Στάθης Παναγούλης, που υποστήριξε ότι οι υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης θα έχουν την τύχη του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη, που λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου από το εξαγριωμένο πλήθος.

Παλαιότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης, με αφορμή τα γεγονότα στη βίλλα «Αμαλίας» είχε δηλώσει ότι «έχω και ρόπαλα με σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τσελεμεντέ του αναρχικού», που συμπληρώθηκε από την κάλυψη του εκπροσώπου τύπου του κόμματος  κ. Π. Σκουρλέτη ότι πρόκειται για «καθημερινής χρήσης αντικείμενα «οι αντιασφυξιογόνες μάσκες».

Αλλά και οι κατά καιρούς δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη για έξοδο από το ευρώ, για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης και διαγραφή του χρέους, αποτελούν «πυρά» εκτός εντολής με «αντίθετο» αποτέλεσμα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή μόνον ένας από τους «αυτομόλους» έχει εκδιωχτεί από τη Κ.Ο. και αυτός είναι ο Π. Τατσόπουλος για τη δήλωσή του ότι υπάρχουν «συμπαθούντες» προς τη δράση της «17Νομέμβρη» βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι …ελεύθεροι σκοπευτές

Στην πολιτική «στρατιά» του κόμματος υπάρχουν και οι … επίλεκτοι.  Προηγούνται …ανιχνεύουν και «ρίχνουν» με εξαιρετική ακρίβεια τα …πυρά τους είτε για να προκαλέσουν εσκεμμένη «σύγχυση θέσεων» στον …εχθρό είτε για να «καλλιεργήσουν κλίμα νίκης και υπεροχής».

Σε πλήρη συντονισμό με το «στρατηγείο» της Κουμουνδούρου και κατόπιν «εξειδικευμένων εντολών», προβαίνουν σε δηλώσεις – τοποθετήσεις «διευκολύνοντας» το σύνολο της «στρατιάς» του κόμματος να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επιλογής της.

Οι Γ. Δραγασάκης. Γ Σταθάκης, αλλά και στελέχη του στενού ηγετικού πυρήνα του κόμματος γνωρίζοντας της ασάφεια και την «αδυναμία» του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την «έλλειψη δυνάμεων»,  «καλύπτουν»  και παράλληλα «στοχοθετούν» τις επόμενες κεντρικές κινήσεις.  

Και φυσικά τις «ελλείψεις» της γνωρίζει και η ηγεσία. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Αλ. Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή του που δήλωσε ότι αν πάρει από το λαό εντολή διακυβέρνησης τότε «η σύνθεση της κυβέρνησης θα αποτελείται από στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες».

Ο Αλ. Τσίπρας και οι …κυανόκρανοι   

Αν και πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και συνεδρίασαν  με στόχο να καταλήξουν  σε ένα πλαίσιο ¨κομματικής πειθαρχίας¨ λέγοντας ότι  «το ότι είμαστε κόμμα δημοκρατικό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έννοια της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας. Φαινόμενα εκφυλιστικά, συμπεριφορές που ζημιώνουν και είναι αναντιστοιχίες με το ήθος της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και να μην αποδοκιμάζονται» φαίνεται πως οι νουθεσίες του …δεν έπιασαν τόπο.

Το στρατηγείο της πλ. Κουμουνδούρου ενεργοποίησε τους πιο μετριοπαθείς σε ρόλο «κυανόκρανων» που σε κάθε κεντρική επιλογή του κόμματος φροντίζουν με δημόσιες δηλώσεις τους να δώσουν «το στίγμα των πυρών» πριν οι «αυτόμολοι» χτυπήσουν «κατά βούληση». Οι Δ. Παπαδημούλης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Μητρόπουλος, Δ. Βίτσας,  κ.α. καταφέρνουν όχι πάντα με επιτυχία να «χαράξουν» τον «άξονα, το είδος και την ισχύ» των πολιτικών …πυρών

Το «στρατηγείο», το επιτελικό σχέδιο και οι «ατυχείς δηλώσεις»

Το «στρατηγείο» της πλ. Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχει σηκώσει πλέον τα χέρια ψηλά είτε επιβάλει «σιγή ασυρμάτου»  είτε δίνει «ρητές εντολές» στους …στρατιώτες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  δεν υπακούουν όλοι.

Αλλά και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή «Λοχαγός» Ν. Βούτσης αν και πολύ αυστηρός αρέσκεται πολλές φορές να βλέπει κάποιους «στρατιώτες» του να δείχνουν …υπερβάλλοντα ζήλο. Άλλωστε και ίδιος συχνά – πυκνά «ρίχνει» πυρά χωρίς «άνωθεν εντολή» όπως για παράδειγμα ένα 24ωρο πριν τη «προβληματική» δήλωση Μπάρκα είχε κάνει λόγο για  κυβερνητικές αντισυνταγματικές μεθοδεύσεων κατά της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, η ηγεσία και το στρατηγείο γνωρίζουν καλά ότι «οι μάχες δεν κερδίζονται με …ανυπάκουο στρατό και χωρίς επιτελικά σχέδια και …χάρτη» ούτε με ανακοινώσεις περί …« ατυχούς δήλωσης».


Πηγή:www.capital.gr