19 Μαρτίου 2014

Η Ουκρανία «θα αποσύρει» τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κριμαία-Ζητά να γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Στενεύει ο κλοιός στις τελευταίες ουκρανικές μονάδες στην Κριμαία που δεν έχουν παραδοθεί: Μετά την εξ εφόδου κατάληψη του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στη Σεβαστούπολη από μασκοφόρους χωρίς διακριτικά, ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού τέθηκε υπό κράτηση. Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας απαγορεύουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Κιέβου ενώ οι δυτικές χώρες σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Απτόητη από τις έξωθεν αντιδράσεις, η Μόσχα προχωρά την ενσωμάτωση της Κριμαίας ξεκινώντας την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της χερσονήσου.

Μετά την έφοδο των φιλορωσικών δυνάμεων στο αρχηγείο του Ναυτικού, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» σε δεύτερη μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε, λίγο δυτικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

To oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη. Αναφορές από τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Χαϊντούκ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ρωσικό RIA Novosti περιορίζεται στο ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε διορία μέχρι τις εννέα για να απελευθερωθεί ο υποναύαρχος, προειδοποιώντας πως «ειδάλλως θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση».

Οι αρκετές εκαντοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά που πήραν υπό τον έλεγχό τους το ΓΕΝ δεν συνάντησαν αντίσταση. Οι ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών και οι στρατιώτες στις λίγες μονάδες που δεν έχουν παραδοθεί φαίνονται να θέλουν να αποφύγουν ένοπλες συγκρούσεις -την Τρίτη, είχε σκοτωθεί ένας ουκρανός αξιωματικός σε ανάλογη έφοδο, το πρώτο θύμα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Μέχρι το απόγευμα, οι φιλορωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο του ΓΕΝ χωρίς να είναι σαφές εάν και πόσοι ουκρανοί ένστολοι είχαν μείνει μέσα.

Αδιέξοδο στον ΟΑΣΕ - ρωσικά διαβατήρια μοιράζονται στην Κριμαία

Το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απέτυχαν για άλλη μία φορά να φτάσουν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών στην ουκρανική επικράτεια.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες επιδιώκουν την αποστολή ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία. Οι συνομιλίες της Τετάρτης έκλεισαν για άλλη μία φορά χωρίς συμφωνία.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη ρωσική πλευρά για το αδιέξοδο, λέγοντας πως εμποδίζουν τη διαδικσία προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις: «Είναι η τρίτη φορά που παρουσιάστηκε κείμενο με το οποίο διαφώνησε μόνο μία χώρα η Ρωσία» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ντάνιελ Μπερ. «Έχουν προτείνει τροποποιήσεις αρκετές φορές, συμφωνούμε, και επανέρχονται με περισσότερες» υποστήριξε ο Μπερ.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν απρόσκοπτες όλες τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ρωσικές αρχές, αναφέρει το Russia Today, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια για κατοίκους της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας μετανάστευσης, ο Κονσταντίν Ρομοντανόφκσι, ανέφερε στο ρωσικό Itar Tass πως «όσοι κάνουν αίτηση από την Κριμαία, θα πάρουν διαβατήρια, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και ήδη εκδόθηκαν σήμερα ορισμένα διαβατήρια».

Πηγή: news.in.gr