25 Μαρτίου 2014

Άρχισαν οι φάπες στην "υπερδύναμη": Ακύρωσε τη δημοπρασία ομολόγων η Ρωσία λόγω των μη ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές

Πάνω από 70 δισ. δολάρια οι εκροές κεφαλαίων το α' 3μηνο του 2014

Πλέον προβλέπεται ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση εντός του τρέχοντος έτους

Σε ακύρωση της έκδοσης ομολόγων που ήταν προγραμματισμένη γι' αυτήν την εβδομάδα προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, καθώς οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ευνοϊκές.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση ακυρώνει προγραμματισμένη δημοπρασία, καθώς οι συνθήκες στις αγορές τηρούν στάση αναμονής έναντι των εξελίξεων με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι συν τοις άλλοις, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα φυγής κεφαλαίων, με τους αναλυτές να εξετάζουν τρόπους απεμπλοκής των κεφαλαίων από μία χώρα που ανα πάσα στιγμή θα μπορούσε να εμπλακεί σε μία ευρύτερη πολεμική σύρραξη.

Ήδη οι αναλύσεις για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της αυξημένης γεωπολιτικής σύγκρουσης πληθαίνουν, καθώς δεν είναι λίγα τα funds που εξετάζουν την αποχώρηση τους από τα ρωσικά assets.

"Όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με την Ουκρανία με έντονη ανησυχία", αναφέρει ο Chris Weafer, συνεργάτης της εταιρείας Macro στη Μόσχα.

"Η πλειονότητα των ανθρώπων φοβούνται ότι η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί και ότι θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις στο εγγύς μέλλον".

Ο Weafer προβλέπει ότι οι ρωσικές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 10% εάν οι ΗΠΑ ή η ΕΕ αποφασίσουν για την επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες, και όχι σε άτομα.

Παράλληλα, πολλοί επενδυτές αναμένουν να δουν αν θα υπάρξει περαιτέρω αστάθεια στη Ρωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας στα τέλη του Μαΐου.

Η αντίληψη του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στη Ρωσία, καθώς η χώρα έχει ήδη βιώνει μια οικονομική επιβράδυνση, καθιστούν τις επενδύσεις πιο δύσκολες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Andrei Klepach, εκτιμά ότι οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία θα ανέλθουν συνολικά μέχρι και τα 70 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο, περισσότερο από τα 63 δισ. δολάρια που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του 2013.

Οι οικονομολόγοι, εν τω μεταξύ, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη ενώ τώρα προβλέπουν ότι η χώρα θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση εντός του τρέχοντος έτους.

"Μπορεί η κρίση, με τη γεωπολιτική έννοια, να οδεύει προς αποκλιμάκωση, αλλά ο φόβος είναι ότι αυτά τα γεγονότα θα οδηγήσουν σε ενσωμάτωση ενός ασφάλιστρου κινδύνου επί μονιμότερου χαρακτήρα σε ρωσικές μετοχές", αναφέρει ο Ivan Tchakarov, επικεφαλής οικονομολόγος της Citibank στη Ρωσία.

Από άποψη των πάγιων επενδύσεων εισοδήματος, η Ρωσία παραμένει μια χώρα με σχετικά καλά θεμελιώδη, συμπεριλαμβανομένων των 480 δισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων και χαμηλό χρέος των νοικοκυριών.

Όμως, οι επενδυτές ιδίων κεφαλαίων είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν υπόψιν το επιχειρηματικό κλίμα στη Ρωσία και το περιβάλλον εταιρικής διακυβέρνησης, εκτιμά ο Tchakarov.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι όλοι οι επενδυτές που περιμένουν στο περιθώριο.

Ο Jacob Grapengiesser, συνεργάτης της East Capital, η οποία έχει περίπου 4,5 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, με το μισό εξ αυτών να είναι επενδυμένο στη Ρωσία, δηλώνει ότι ο αριθμός των επενδυτών που επιλέγουν να κρατούν τις θέσεις τους στη χώρα, ανεξάρτητα από το αυξημένο παράγοντα κινδύνου.

"Οι επενδυτές είναι πολύ ρεαλιστές.

Στηρίζονται λιγότερο στην εικόνα του Πούτιν και βλέπουν ως ελκυστικά assets τις ρωσικές μετοχές (ιδίως τους εξαγωγείς φυσικών πόρων) και το αδύναμο ρούβλι.




www.bankingnews.gr