15 Μαρτίου 2014

Ποια τα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Αλειφερόπουλου

Με τη συζήτηση για τα 42 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν τη μάχη της ευρωκάλπης επισήμων να μην έχει ανοίξει στα κομματικά όργανα στην πλ. Κουμουνδούρου, οι προτάσεις κυρίως για νέα άφθαρτα πρόσωπα αλλά με «ζωηρή» κομματική δραστηριότητα και «περγαμηνές» πέφτουν βροχή.

Στις εκπλήξεις συγκαταλέγονται δυο στελέχη από το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος η Ράνια Σβίγκου και ο Χρήστος Στάικος.

Πρόσωπα από την επικοινωνία - υποψηφιότητες με «περγαμηνές» 

Η πολιτική επιστήμων και κάτοχος διδακτορικού  Ράνια Σβίγκου με πολυετή κομματική δράση από τα φοιτητικά της χρόνια ενδέχεται να κοσμεί το ευρωψηφοδέλτιο, όπως και ο χημικός Χρήστος Στάικος, με την υποψηφιότητά τους να είναι ακόμα σε επίπεδο πρότασης.

Άλλα ονόματα κομματικών στελεχών που ακούγονται στους διαδρόμους της πλ. Κουμουνδούρου είναι του απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας, Γιάννη Τόλιου ο οποίος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνας και είχε ενεργό δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Από τον στενό κομματικό μηχανισμό

Επίσης, για το ευρωψηφοδέλτιο ακούγεται και το όνομα της υπεύθυνης του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Τασίας Χριστοδουλοπουλου, του Συντονιστή του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος Στέλιου Παππά, της συνδικαλίστριας Ελένης Σωτηρίου από τη ΚΟΕ η οποία είχε ξαναθέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής του διδάκτορα  της Φιλοσοφίας και μέλους του Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Λάσκου και διευθυντή του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και επικεφαλής του ευρωπαϊκού δικτύου «transform» Χάρη Γολέμη. Από την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη εκτιμάται ότι φαβορί για να προταθούν θα είναι η Σόφη Παπαδόγιαννη ή η Δέσποινα Σπανού.

Βουλευτές, ακαδημαϊκοί, «πασοκογενείς», δημοσιογράφοι 

Σε ότι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, τα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί είναι οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Παναγιώτη Κουρουμπλής και Σοφία Σακοράφα, ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής.

Καλά πληροφορημένες πηγές από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεσήμαινα ότι «όλα είναι ανοιχτά προβάλλοντας ότι ακόμα δεν έχει καταρτιστεί ο εκλογικός νόμος που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό το πλαίσιο και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων.

Σε επίπεδο Ακαδημαϊκών τα ονόματα που «πέφτουν στο τραπέζι» είναι του Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Κώστα Κατρούγκαλου, του Γιάννη Μηλιού, του Κώστα Λαπαβίτσα, του  Κώστα Χρυσόγονου, του Στάθη Κουβελάκη και του Δημήτρη Χριστόπουλου ενώ από στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και διατηρούν στενούς δεσμούς με το λεγόμενο «Παπανδρεικό» περιβάλλον ακούγονται οι  Κρίτων Αρσένης και Μαρία Καρακλιούμη. Τέλος ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου αποτελεί και αυτός μια από τις προτάσεις για τη μάχη της ευρωκάλπης.


Πηγή:www.capital.gr