31 Μαρτίου 2014

Δεξιοί, Λε Πέν και Ερντογάν οι χθεσινοί κερδισμένοι των εκλογών

Σε "πανωλεθρία" για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με ταυτόχρονη μεγάλη νίκη της Κεντροδεξιάς εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την Αριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν τα πρώτα αποτελέσματα το εμφανίζουν να κερδίζει τουλάχιστον έξι πόλεις.

Το FN επικράτησε σε «τουλάχιστον έξι πόλεις» μεταξύ τους η Μπεζιέ (νοτιοδυτική Γαλλία) και η Φρεζίς (νότια) και εξελέγησαν «ίσως 1.200 δημοτικοί σύμβουλοι», δήλωσε η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν.

«To Εθνικό Μέτωπο είχε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Η Λεπέν όμως έχασε!

Σε δύο πόλεις που το Εθνικό Μέτωπο διεκδικούσε τη δημαρχία με αξιώσεις, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για την πρόεδρό του: Και στην πόλη Φορμπάκ όπου υποψήφιος ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό νούμερο δύο του κόμματος, καθώς και στην Περπινιάν με υποψήφιο  τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λεπέν.
 
Παρά τη συντριβή πάντως των σοσιαλιστών, στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια Αν Χινταλγκό, υποψήφια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι, καθώς φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP, σύμφωνα τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé, που ανέλυσαν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Η 54χρονη Αν Χινταλγκό, το δεξί χέρι του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, επικράτησε της αντιπάλου της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, 40 ετών και συνεργάτη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί που είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η Μοριζέ φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 45,5% των ψήφων.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, πρώην υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία του με τη δεξιά.

Επίσης οι Οικολόγοι "άρπαξαν" τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Στοιχεία παρηγοριάς για την αριστερά είναι ότι κέρδισαν στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο.

Επίσης οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Μετά τη νίκη του στη Ντιζόν ο γερουσιαστής Φρανσουά Ρεμπζαμέν, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία, αποδέχθηκε ότι «οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σκληρό και ιδιαίτερα βίαιο μήνυμα στην κυβέρνηση (...) λέγοντας δεν καταλαβαίνουμε τι κάνετε» και υποστήριξε ότι «εκείνο που επείγει για τον Ολάντ είναι να μιλήσει στο γαλλικό λαό και αυτό πριν από τον οποιοδήποτε ανασχηματισμό αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες».

Εμφανίζεται θριαμβευτής ο Ερντογάν αλλά... χάος με την συγκέντρωση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

«Οι πολιτικές της μονταζιέρας έχασαν» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός - Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στη χώρα

Σε θρίαμβο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσονται οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία, παρά τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας σε οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα.

Παρόλα αυτά μεγάλα προβλήματα ως προς τη μετάδοση και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκαλεί στην Τουρκία το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και το ιδιωτικό πρακτορείο «Τζιχάν», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο διαφορετικές εικόνες.

Το μεν «Αναντολού» λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής εμφάνιζε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να έχει συγκεντρώσει συγκεντρωτικά ποσοστό 46,88%, το δεύτερο πρακτορείο έδινε το ποσοστό 43,83% ενώ απόκλιση υπήρχε και στον αριθμό των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να πτόησε τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος σε συγκέντρωση οπαδών του στην Άγκυρα ανέφερε σε θριαμβευτικό τόνο: «Ο λαός μίλησε: Είπε ότι εμείς ήμαστε εδώ. Οι πολιτικές της μονταζιέρας έχασαν. Το Στάτους Κβο δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Οι βρώμικες σχέσεις έχασαν».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους «προσευχήθηκαν για τη νίκη μας». «Προστατέψατε τον αγώνα για ανεξαρτησία που δίνει η νέα Τουρκία. Στηρίξατε τον πρωθυπουργό σας, σας ευχαριστώ απεριόριστα» δήλωσε στο πλήθος που επί δύο λεπτά τον επευφημούσε.

Κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις τελευταίες διαρροές για την υπόθεση της Συρίας (σ.σ. η υπόθεση αυτή αποτέλεσε αφορμή των επιθέσεων κατά του Twitter και του Youtube) είπε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι θα πληρώσουν το τίμημα. «Πώς μπορείτε να απειλείτε την εθνική μας ασφάλεια σε σχέση με τη Συρία; Η Συρία είναι αυτή τη στιγμή εχθρός της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι διακυβεύεται για τον Ερντογάν

Οι εκλογές θεωρούνταν «δημοψήφισμα» για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εναπόθεσε τις ελπίδες του στην κάλπη, η οποία τον ευνοεί για πάνω από μια δεκαετία, στη προσπάθειά του να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί σκανδάλων και να ανακόψει το αναδυόμενο ρεύμα επιζήμιων διαρροών σε θέματα κρατικής ασφάλειας για το οποίο κατηγορεί «προδότες» ενσωματωμένους στο τουρκικό κράτος.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή του κατά τη διάρκεια των εκλογών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πολλών Ευρωπαίων πολιτικών για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία. Δύο άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή Κιρικάν της νότιας επαρχίας Χατάι στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια καυγά μεταξύ υποψηφίων μουχτάρηδων, που είναι ο «πρόεδρος» του χωριού. Εννιά άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ των οικογενειών των δύο υποψηφίων. Κρατώντας μαχαίρια, ρόπαλα και αυτοσχέδια όπλα επιτέθηκαν η μία στην άλλη, ενώ η αφορμή δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Την ώρα που περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Τούρκοι προσέρχονταν στις κάλπες ο πρωθυπουργός της χώρας κατηγορούσε όλους τους αντιπάλους του χαρακτηρίζοντάς τους προδότες. «Είναι όλοι προδότες», είπε ο Ερντογάν για τους αντιπάλους του μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, το Σάββατο. «Ας τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Πηγαίνετε εσείς στις κάλπες αύριο για να τους δώσετε ένα μάθημα ... Ας τους δώσουμε ένα οθωμανικό χαστούκι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις περίπου 7.000 προσώπων από το δικαστικό σώμα και την αστυνομία από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και ξέσπασε η αλυσίδα των σκανδάλων που ενέπλεξε επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν και γιους υπουργών του. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον ισλαμιστή κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν πρώην σύμμαχό του, ότι χρησιμοποιεί υποστηρικτές του στην αστυνομία για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2002, ήλπιζε να πιάσει ή να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά του 2009 όταν έφτασε στο 38,8% με τις αγορές να έχουν σταθεροποιηθεί την εβδομάδα που πέρασε προφανώς προσδοκώντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Μια ψήφος» λιγότερη από 36%, που δεν θεωρείται πιθανό αποτέλεσμα , θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν και το AKP. Μια ψήφος άνω του 45% θα μπορούσε να σημάνει μια περίοδο σκληρής αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του Ερντογάν.