20 Μαρτίου 2014

Τρόικα: Έτοιμη για βαθμιαία ανάκαμψη η ελληνική οικονομία

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο - Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 στο 3% του ΑΕΠ

Για ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για ανοδικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, κάνει λόγο η Τρόικα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη με την ελληνική κυβέρνηση.
Η Τρόικα, ακόμα, τονίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014 θα πρέπει να τηρηθούν στο έπακρον, παρά το γεγονός ότι «βλέπει» βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης και οι δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της καταγραφής ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ίσου με το 3% του ΑΕΠ της το 2015. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει πως έμειναν πίσω οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και κρούει «καμπανάκι» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες.

Η ανακοίνωση αυτή, πάντως, αίρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών και είναι μία εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην εκταμίευση μιας νέας δόσης.

Η εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ελλάδας αναμένεται ότι θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού την εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ταμείου και της Επιτροπής, η οποία δόθηκε ταυτόχρονα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την έκθεση του για την Ελλάδα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των δανειστών, «έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης».

Η Τρόικα και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και είναι έτοιμη για μία βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις μας, επισημαίνεται ακόμη, προσθέτοντας πως «οι τιμές προσαρμογής και ο πληθωρισμός παραμένουν πολύ κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Όπως υπογραμμίζεται, «με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο. Μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της υπερ-απόδοσης θα μεταφερθεί στο 2014. Πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα πρέπει επίσης να τηρηθούν, λαμβάνοντας υπ'όψιν τα μέτρα που εφαρμόζονται και έχουν προγραμματιστεί. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξη-στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης».

Επιπλέον, η Τρόικα, σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές «έχουν επιτύχει πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να βελτιώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλουν στη δημιουργία πιο ισότιμου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος που να ευνοεί τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου, αλλά και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση αγορών μεταφορών και ενοικίασης και κλειστών επαγγελμάτων».

«Παρά τις καθυστερήσεις σημειώνεται επίσης πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό», τονίζεται, μεταξύ άλλων.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι πίσω από το χρονοδιάγραμμα, αλλά οι (ελληνικές) αρχές δεσμεύονται να τις εφαρμόσουν σταδιακά στο υπόλοιπο του 2014. Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των πολιτικών τιμολόγησης για την εξασφάλιση επαρκούς ανάκτησης του κόστους και την αποφυγή κρυφών επιδοτήσεων, τη διάσπαση της Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) σε δύο φορείς πριν την ιδιωτικοποίηση και την έναρξη μιας θεμελιώδους μεταρρύθμισης στην αγορά φυσικού αερίου. Οι αρχές συμφώνησαν επίσης να αναζωογονήσουν την ιδιωτικοποίηση άλλων επιχειρήσεων και ακινήτων, που θα παράσχουν την αναγκαία χρηματοδότηση προς το κράτος, ενώ το ξεκλειδώνουν οι επενδύσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.


«Παράλληλα με αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα για την πρόσληψη νέων και ανέργων στο πλαίσιο σχεδίων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ θα επεκταθούν», προσθέτει.

Με βάση, την ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες παραμένουν υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και είναι σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη».

«Έχουμε λάβει υπ'όψιν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με την αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά στις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι (ελληνικές) αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τονίζουν οι δανειστές.

«Η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τους ισολογισμούς τους. Η σχεδιαζόμενη εισφορά νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών», υπογραμμίζουν, συνεχίζοντας πως «η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά στην εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων».

Βάσει της ανακοίνωσης, οι ελληνικές αρχές «δεσμεύονται επίσης να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις»

«Το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της επανεξέτασης κατά τις επόμενες εβδομάδες», καταλήγει η ανακοίνωση.


Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ