09 Μαρτίου 2014

Η πρώτη εικόνα από "ύποπτο" αντικείμενο που βρέθηκε ανοιχτά του Βιετνάμ – Το πρώτο φως της μέρας θα δείξει αν ανήκει στο Boeing της Malaysian Airlines

- Το Βιετνάμ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από αντικείμενο που βρέθηκε στη θάλασσα ανοιχτά του νησιού Τσου Σου
- Είναι σκοτάδι και δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν πρόκειται για κομμάτι από το αεροσκάφος της Malaysian Airlines λένε οι αρχές του Βιετνάμ
- Πιστεύεται πως είναι κομμάτι από πόρτα και από την ουρά του Boeing
- Οι αρχές έχουν εντοπίσει σε video από κάμερα ασφαλείας τους δυο επιβάτες που ταξίδεψαν με κλεμμένα διαβατήρια
- Από το Πεκίνο θα πετούσαν για Άμστερνταμ κι από εκεί ο ένας για Φρανκφούρτη κι ο άλλος για Κοπεγχάγη
- Τέσσερις οι επιβάτες "φαντάσματα" που επιβιβάστηκαν στη Μαλαισία
- Ουκρανοί φέρονται να είναι οι άλλοι δυο, σύμφωνα με το Reuters

Οι πρώτες φωτογραφίες του "ύποπτου" αντικειμένου που εντοπίστηκε ανοιχτά του Βιετνάμ κάνουν το γύρο του κόσμου και αναζωπυρώνουν τους φόβους πως το Boeing της Malaysian Airlines που απογειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας με προορισμό το Πεκίνο, έχει συντριβεί και οι 239 επιβαίνοντες έχουν παρασυρθεί στον υγρό τάφο.

Σκάφη του Βιετνάμ που μετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing της Malaysian Airlines εντόπισαν δυο ύποπτα αντικείμενα, ένα 80 και ένα 100 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά του νησιού Τσο Τσου.
Το πρώτο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal και τον ανταποκριτή της Vu Trong Khanh, δεν ήταν μέρος από το αεροσκάφος.

Το δεύτερο όμως, ίσως να είναι. Οι αρχές του Βιετνάμ εκτίμησαν πως το πιθανότερο είναι πρόκειται για κομμάτι του αεροσκάφους. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ έχει εντοπιστεί κομμάτι από την ουρά και από εσωτερική πόρτα.
Όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμα.


Όλοι τώρα περιμένουν να ξημερώσει στο Βιετνάμ ώστε το φως της μέρας να δείξει αν οι χειρότεροι εφιάλτες θα γίνουν πραγματικότητα, αν δηλαδή αυτό που βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Βιετνάμ είναι συντρίμμια του αεροσκάφους ή όχι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Βιετνάμ, στην περιοχή είναι πολύ σκοτεινά για να μπορούν να είναι βέβαιοι πως τα κομμάτια που βρέθηκαν, ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροπλάνο.
Μόλις ξημερώσει, την περιοχή θα μεταβούν κι άλλα αεροσκάφη.

Στις έρευνες στη νότια θάλασσα της Κίνας μετέχουν 40 πλοία και 22 αεροσκάφη από τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα.

Στα ίχνη των επιβατών με τα κλεμμένα διαβατήρια

Την ώρα που πράκτορες του FBI συνεργάζονται με τις μαλαισιανές αρχές "ξεσκονίζοντας" τη λίστα των επιβατών προκύπτει πως συνολικά τέσσερις επιβάτες πετούσαν με κλεμμένα διαβατήρια. Δυο από αυτούς, σύμφωνα με το Reuters, είναι Ουκρανοί.

Σύμφωνα με το NBC News, ήδη έχουν εντοπιστεί από τις κάμερες ασφαλείας οι δυο επιβάτες "φαντάσματα", εκείνοι που ταξίδευαν με τα στοιχεία του Ιταλού και του Αυστριακού.
Ο Ιταλός Luigi Maraldi δήλωσε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian Kate Hodel, πως έχασε το διαβατήριο του στις 22 Ιουλίου του 2013, όταν επισκέφτηκε το νησί Πουκέ. 18 μήνες πριν, στο ίδιο νησί, έχασε το δικό του διαβατήριο ο Αυστριακός, Christian Kozel.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές έχουν εντοπίσει τα ίχνη των δυο υπόπτων που είχαν στην κατοχή τους το διαβατήριο του Ιταλού και του Αυστριακού. Έκλεισαν τα διαβατήριά τους μια μέρα πριν την πτήση, πληρώνοντας τοις μετρητοίς.
Τα εισιτήριά τους είχαν συνεχόμενους αριθμούς, που οδηγεί στο συμπέρασμα πως κλείστηκαν μαζί.

Οι δυο ύποπτοι θα πετούσαν με την πτήση της Malaysian Airlines για το Πεκίνο κι από εκεί, αφού θα παρέμεναν 10 ώρες, με ανταπόκριση θα πετούσαν για το Άμστερνταμ. Στην Ολλανδία οι δρόμοι τους θα χώριζαν: ο ένας θα συνέχιζε για τη Φρανκφούρτη και ο άλλος για την Κοπεγχάγη.

Η Interpol ανακοίνωσε πως εξετάζονται κι άλλα ύποπτα διαβατήρια.

Η διεθνής Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στη βάση δεδομένων της από καμία χώρα σχετικά με τα διαβατήρια ενός Αυστριακού και ενός Ιταλού από τη στιγμή που δηλώθηκαν ως απολεσθέντα μέχρι την αναχώρηση της πτήσης.

"Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των κλεμμένων διαβατηρίων και του αγνοούμενου αεροπλάνου, είναι φανερά πολύ ανησυχητικό το ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο διαβατήριο καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων της Intrpol", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Ρόναλντ Νομπλ.