11 Μαρτίου 2014

Νέο χαστούκι στην Τρόικα για τις τράπεζες -Kαι οίκος Fitch συμφωνεί με την ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες

Μετά από τη MOODY'S, ένας ακόμα Οίκος αξιολόγησης, ήρθε για να συμφωνήσει με τα αποτελέσματα των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδας, δείχνοντας να μην υιοθετεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες. Με ειδική Έκθεση, η FITCH επισημαίνει, μάλιστα, ότι...
οι ανάγκες των τεσσάρων συστημικών δείχνουν διαχειρίσιμες ακόμα κι υπό το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ, που ανεβάζει τον πήχη στα 9,4 δισ ευρώ για όλες τις τράπεζες, χωρίς καν bail in στους ομολογιούχους (υβριδικά κ.λ.π.)

Σύμφωνα με την Έκθεση, ο Οίκος περιμένει έναν συνδυασμό νέων ιδιωτικών κεφαλαίων και αξιοποίησης των εσωτερικών δυνατοτήτων των τραπεζών, χωρίς να αποκλείει τη βοήθεια του ΤΧΣ. Αυτή η βοήθεια θεωρείται πιθανότερη για τη EUROBANK που έχει και τις μεγαλύτερες ανάγκες (2,9 δισ ευρώ), ενώ όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η Έκθεση εστιάζει στον σχεδιασμό πώλησης μέρους της FINANSBANK, κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί, όμως, υπό το πρίσμα του χρόνου που θα έχει στη διάθεση της η Εθνική για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Αναφορικά με τις δύο μικρές τράπεζες (Αττικής και Πανελλήνια), ο Οίκος θεωρεί ότι αν και οι ανάγκες τους είναι μικρές, βαίνουν προς "απορρόφηση" από τις τέσσερις συστημικές.

«Πιστεύουμε ότι ότι τα ευρωπαϊκά stress tests στο τέλος του έτους, δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν τα σενάρια προβλέπουν παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει ο Οίκος, συμπληρώνοντας ότι οι τράπεζες όπως η Πειραιώς, μπορούν να επωφεληθούν από τη περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, εάν κινηθούν με βάση το δυσμενές και όχι το βασικό σενάριο.

Γιώργος Παππούς
http://www.iefimerida.gr/node/146678#ixzz2vgTFK6kO