10 Μαρτίου 2014

Πιστόριους: «Λύγισε», κάνοντας εμετό - Έδιωξαν τα media από τη δίκη

Η δεύτερα εβδομάδα... της κρίσης για τον «blade runner» 

Ενώπιον των δικαστικών Αρχών στην Πρετόρια της Νότιου Αφρικής βρίσκεται αυτή την ώρα ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, για το θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, στις 14 Φεβρουαρίου 2013.
Ο Όσκαρ Πιστόριους καταφθάνει στο δικαστήριο, προσπαθώντας με δυσκολία να προσπεράσει τα media

Η δεύτερα εβδομάδα... της κρίσης για τον «blade runner», που θα καθορίσει στις 20 Μαρτίου την τύχη και το μέλλον ενός 27χρονου άντρα που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο, ξεκινά από σήμερα Δευτέρα, με την κατάθεση του Pieter Baba, φύλακα του σπιτιού.

O Pieter Baba, φύλακας του σπιτιού, που επικοινώνησε με τον Πιστόριους αμέσως μετά τους πυροβολισμούς 

Την Παρασκευή ο φύλακας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τη μοιραία νύχτα, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, τηλεφώνησε στον παραολυμπιονίκη και εκείνος τον καθησύχασε, λέγοντάς του ότι δεν έχει συμβεί τίποτε.

Σήμερα, σε συνέχεια της κατάθεσής του, αναφέρει ότι υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα, αυτή τη φορά από πλευράς Πιστόριους. Ο 27χρονος έκλαιγε και αμέσως μετά έπεσε η γραμμή. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Όσκαρ Barry Roux, παρενέβη, ισχυριζόμενος ότι ο πρώτος που κάλεσε τον φύλακα ήταν ο παραολυμπιονίκης και όχι ο Baba.

«Εάν ο κύριος Πιστόριους με είχε καλέσει πρώτος, θα είχα συνειδητοποιήσει άμεσα ότι κάτι πήγαινε στραβά», αποκαλύπτει ο φύλακας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολουθούν τη δίκη, ο φύλακας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, υπέπεσε σε ανακολουθίες.

Ο Πιστόριους δείχνει πολύ αγχωμένος, ενώ η αδερφή του τον σφίγγει στην αγκαλιά της για να τον παρηγορήσει.

Ο επόμενος μάρτυρας είναι ο Παθολόγος Gert Saayman, ο οποίος αναμένεται να δώσει ειδικές λεπτομέρειες γύρω από το φονικό. Ωστόσο ,έπειτα από αίτημα του γιατρού, η κατάθεσή του δεν επιθυμεί να καταγραφεί από τα media, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας της ιδιότητάς του, οι πληροφορίες που μπορεί να ακουστούν, ενδέχεται να προσβάλουν τη μνήμη της Ρίβα Στέενκαμπ. Η ένστασή του έγινε δεκτή και θα δοθεί στη δημοσιότητα μια σύντομη αναφορά της κατάθεσής του. Αυτή την ώρα η δικαστική αίθoυσα εκκενώνεται από τα media. Δεν θα παραμείνει στην κατάθεση ούτε ένας δημοσιογράφος. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απαγόρευση ισχύει για όλα τα πολυμέσα, το twitter - blogging, εκτός από τα έντυπα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα ο «Guardian», ο Πιστόριους δεν άντεξε σήμερα την πίεση και έκανε εμετό μέσα στη δικαστική αίθουσα, με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν το μικρόφωνο από μπροστά του.

Μια στιγμή αμηχανίας, που περιγράφουν τα ξένα μέσα, είναι όταν ο Πιστόριους πέρασε μπροστά από την πρώην φιλενάδα του, η οποία κάθεται στις θέσεις των μαρτύρων. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, ο Όσκαρ δεν της έριξε ούτε ένα βλέμμα.



Το σπίτι του Όσκαρ Πιστόριους